Övriga Nyheter

Skidguide omkom i fjällolycka

Fjällräddare, polishelikopter och ambulanshelikopter skickades till olycksplatsen vid Abiskofjällen.
Fjällräddare, polishelikopter och ambulanshelikopter skickades till olycksplatsen vid Abiskofjällen.

En skidguide omkom i en olycka i Abiskofjällen i Norrbotten under fredagen. En förundersökning angående arbetsmiljöbrott har inletts med anledning av olyckan.

Publicerad

Förundersökningen leds av åklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljöbrott. Där vill man under helgen inte lämna några detaljer kring olyckan.

– Det finns en förundersökning som har inletts om arbetsmiljöbrott, innefattande vållande till annans död. Det kommer att inledas ett antal utredningsåtgärder under helgen, säger Karin Rosander, kommunikationsdirektör vid Åklagarmyndigheten.

Guiden, hemmahörande i ett annat EU-land, ledde en grupp som var i Kårsavagge i Abiskofjällen för heliskidåkning. Det betyder att de släpptes av på en bergstopp av helikopter för att sedan ta sig ner på skidor, skriver Norrländska Socialdemokraten.

Även polisen är förtegen med detaljer kring olyckan men enligt uppgifter till NSD ska guiden ha åkt över en kant och störtat utför ett stup.

Fjällräddare, polishelikopter och ambulanshelikopter skickades till platsen. Polisen hade på lördagseftermiddagen ännu inte nått anhöriga till den omkomne.

– Vi jobbar med att underrätta anhöriga, säger Maria Linné, kommunikatör vid polisen i region Nord, till TT.

Enligt Aftonbladet var mannen tjeckisk medborgare.