Övriga Nyheter

Nya uppgifter: ”Allvarliga brister när två dog i elolycka”

Två estniska män dog vid en elolycka i Tyfors i Dalarna hösten 2016. Nu kommer nya uppgifter om olyckan från estnisk tv, skriver Elinstallatören. Filmklipp som tagits av de estniska montörerna själva visar på allvarliga säkerhetsbrister i arbetsmiljön.

Publicerad

Olyckan inträffade den 7 november 2016 i Ludvika kommun och utreddes av Arbetsmiljöverket. Utredningens slutsats var att montörerna som avled själva var den direkta orsaken till olyckan, skriver Elinstallatören.

Men utredningen kom också fram till att en språkförbistring kan ha bidragit. Olyckan inträffade i samband med en ombyggnad av en kraftledning.

I mars i år sände Pealtnägija, den estniska motsvarigheten till SVT:s Uppdrag Granskning, ett långt inslag om olyckan. Några av bilderna har tagits av de estniska montörerna själva. Ett av filmklippen i programmet visar hur en man använder en traktors gripklo, som användas för att hålla fast stolpar, som lift, skriver Elinstallatören.

”På byggarbetsplatsen rådde kaos, och det var bara en tidsfråga innan en olycka skulle inträffa” säger programmets redaktör Mihkel Kärmas inför att inslaget ska visas i estnisk tv, skriver Elinstallatören.

Montörerna jobbade för det estniska företaget LWE, Leonhard Weiss Energy. Företaget hade anlitats av svenska Ellevio. Arbetsmiljöverket kom dock i sin utredning fram till att Ellevio inte hade gjort något fel.

Men filmklippen från montörerna visar på allvarliga säkerhetsbrister i montörernas arbetsmiljö under arbetet med kraftledningen.

Paul Keenan, som har arbetat med utredningen på Arbetsmiljöverket, intervjuas i tv-programmet. I tv-programmet ser han för första gången bilderna där en gripklo används som lift. Så här beskriver han sin reaktion för Elinstallatören:

– Vi skulle ha stoppat arbetet direkt om vi hade sett det här. En grävmaskin får inte anändas som lyftutrustning även om arbetstagaren använder personlig fallutrustning, säger han.

Se mer om olyckan i Elinstallatörens tv-program Elstudion: