Övriga Nyheter

Facket: Kyrkoherde diskriminerade medarbetare

Kommunalarbetareförbundet beskriver i stämningsansökan att vaktmästaren upprepade sin önskan om att få vara ensam med läkaren men kyrkoherden följde ändå med in till mottagningen. Läkaren tog med sig kyrkoherden till ett angränsade rum där de samtalade en stor del av den tid som kyrkvaktmästaren skulle ha haft med läkaren. Foto: Erik Nylander / TT

Kommunalarbetareförbundet stämmer Svenska kyrkan för diskriminering. En kyrkoherde följde mot medarbetarens vilja med in på ett privat läkarbesök, hävdar förbundet.

Publicerad

En kyrkvaktmästare i en församling i Västsverige har diagnosen atypisk autism och har enligt kommunalarbetareförbundet en begränsad funktionsförmåga. Kyrkvaktmästaren hade ett inplanerat möte med vuxenpsykiatrin och meddelade detta till kyrkoherden som också är vaktmästarens chef.

Enligt den stämningsansökan som förbundet har skickat in till Arbetsdomstolen föreslog kyrkoherden, som kände till diagnosen, att han skulle följa med på besöket. Vaktmästaren sa först ja till detta men ändrade sig sedan och förklarade för kyrkoherden att han ville vara ensam med läkaren. Läkarbesöket var, enligt förbundet, privat och hade inte med hans anställningsförhållande att göra.

Trots vaktmästarens önskan om att få vara ensam med läkaren dök kyrkoherden upp vid sjukhuset. Förbundet beskriver situationen att vaktmästaren upprepade sin önskan om att få vara ensam med läkaren men kyrkoherden följde ändå med in till mottagningen. Läkaren tog med sig kyrkoherden till ett angränsade rum där de samtalade en stor del av den tid som kyrkvaktmästaren skulle ha haft med läkaren.

Förbundet sätter kyrkoherdens agerande i samband med vaktmästarens funktionsnedsättning och anser att församlingen därmed har diskriminerat honom.

Kommunal begär diskrimineringsersättning på 75 000 kronor till kyrkvaktmästaren samt ersättning för rättegångskostnader.