Debatt

När får arbetsolyckor lika stort utrymme som gängvåld?

Jenny Bengtsson, arbetsmiljöinspektör och tidigare regionalt skyddsombud på Hotell- och restaurangfacket, är krönikör på Arbetarskydd. Foto: Jörgen Appelgren

KRÖNIKA. Ulf Kristersson petar med ena skon i gruset. Det blåser kallt – isande vindar sveper över honom och får varenda hårstrå på kroppen att resa sig. Han borde ha tagit på sig långkalsonger men glömde det under morgonens stress. Det blev bråttom i morse. Strax efter första klunken kaffe ringde telefonen och meddelade att ”ytterligare en har dött”.

Publicerad

Man fick snabbt dit en bil och nu står han där, på plats. Det är viktigt, rent av avgörande i dagens läge att verkligen visa var man står, det har han varit noga med att poängtera för trötta partikamrater.

Här gäller det att markera: inte ett enda dödsfall till. Det här är det 45:e han är ute på nu – under samma år. Det är stora vassa gruskorn han petar på, men det gör inte så mycket. Skyddsskorna har han sett till att införskaffa, eftersom han har för vana att besöka olika arbetsplatser. Han låter inte en enda känsla av det vassa och oslipade kännas igenom sulan.

Tidigt under morgonen skedde det dödsfall som tog honom hit för att visa sitt odelade stöd till den avlidnes kolleger, vänner och familj. Det är självklart för honom att vara här. Under morgondagen publiceras en debattartikel i morgonpressen, undertecknad av flera partiledare som gått samman, fast beslutna att få till stånd en statlig utredning om möjligheter till lagskärpningar på arbetsmiljöområdet och förhöjda krav för att starta bolag och sysselsätta andra.

Men det stannar inte där. Man vill se drastiskt ökade resurser till Arbets­miljö­verket å ena sidan och anslag till utbildning för skyddsombud och arbetsgivare å andra sidan. Senare i veckan är det aktuell debatt i riksdagen. Där kommer Kristersson och fler därtill att kräva att regeringen inför hårdare straff på området. Ingen arbetsgivare ska komma undan med att negligera arbetsmiljöarbetet – och de ständigt återkommande dödsfallen ska högst upp på dagordningen: ”Jag är väldigt mycket för förebyggande, långsiktiga saker, men de stoppar inga dödsfall på arbetsmarknaden just nu utan om 10–15 år. Det kan vi inte vänta på”, säger han, när en journalist på plats frågar honom om hur han ser på saken.

Allt jag skrivit hittills i den här krönikan är ren förbannad dikt – bortsett från dödsfallen. När det här skrivs, i slutet av december, har 46 personer begravts efter att ha dött på sitt arbete, bara under 2019.

Citaten ovan är också till stor del sagda av Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, men handlade då om gängvåld – en fråga som, med all rätt, engagerade många politiker under förra året.

Gängvåld ska inte ställas mot döden på jobbet och det är inte heller det som den här texten syftar till. Det är, snarare, att uppmuntra till åtminstone lika stort engagemang för alla liv som Sve­riges arbetsmarknad skördar. Det handlar, alltjämt, om riktiga människor med familjer, liv och framtid.