Många borde byta jobb – för hälsans skull

2017-11-06 00:00 Christina Öst  
Christina Öst, chefredaktör och ansvarig utgivare. Foto: Jörgen Appelgren

LEDARE. Jobbannonser existerar i ett alternativt universum. I dem är alla arbetsplatser toppen, alla arbetsgrupper samarbetar och alla arbetsuppgifter är utvecklande. Den som söker ett jobb är stresstålig, lösningsorienterad och tar gärna initiativ. Det är enkelt, eftersom arbetsgivaren alltid har högt i tak och erbjuder spännande utvecklingsmöjligheter och goda villkor.

Så där är det ju inte i verkligheten. Åtminstone inte alltid. Gå till dig själv. Vaknar du varje morgon och känner dig stresstålig, lösningsorienterad och sugen på att ta initiativ? På riktigt? Om jag går till mig själv så känner jag nog, av och till, att det vore härligt att snooza väckarklockan en stund i stället. Och då älskar jag ändå mitt jobb.

Hur är det då om man vantrivs på jobbet? Nyligen stötte jag på en bekant som inte är nöjd med vare sig yrkesval eller arbetsplats. Redan när hon tog jobbet var hon tveksam, men tänkte att hon skulle härda ut eftersom det är välbetalt och tryggt.

Med åren har oviljan och obehaget eskalerat. Nu är det så illa att hon går till jobbet med gråten i halsen.

Man kan tycka att det bara är att byta jobb då. Ja, kanske är det så enkelt. Men en effekt av långvarig vantrivsel är att förmågan att se och fånga andra jobbmöjligheter försvinner. Så hon kastar sig visserligen över jobbannonserna, men skickar aldrig in sitt cv. Hon har inte kraften. Delvis är det på grund av att hon egentligen vill arbeta med något helt annat. Hon vet bara inte vad och på nätterna tar oron över.

Var tionde kvinna har svårt att sova på grund av problem på jobbet, enligt Arbetsmiljöverkets arbetsmiljöstatistik för 2016. Att känna sig inlåst och utan möjlighet att förändra sin situation påverkar kroppen rent fysiskt. Inre stress drar i gång stresshormonerna, och en effekt av det är att kroppen drar ner på sömnen. Då störs den livsviktiga återhämtningen. Därför är det inte konstigt att sömnproblem är en av de säkraste prediktorerna inför att drabbas av utmattningssyndrom.

Något måste göras. Den numera vanligaste sjukskrivningsorsaken bland kvinnor är psykiska besvär som är kopplade till arbetet.

 

#Metoo gör skillnad

Nu bjuder regeringen in arbetsmarknadens parter till samtal för att stoppa de sexuella trakasserierna på arbetsplatserna. Det är på tiden.

Christina Öst

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö