Debatt

Hallå där, Agnes Wold ...

Varför tror du inte på idén att kontorister ska stå och jobba, Agnes Wold?

… debattör, läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska i Göteborg, som tycker att det är onödigt att vi får dåligt samvete av att sitta på jobbet

Publicerad

I SR:s Fråga Agnes Wold har du diskuterat idén om att vi drar på oss färre sjukdomar om vi står och arbetar. Du tror inte på det sambandet?

- Nej, så klart inte. Det framgår klart av statistiken. Folk som har hög risk för olika sjukdomar skulle faktiskt vilja sitta mer i arbetet. Men de kan inte. Man kan inte grunda levnadsregler på sådana där märkliga samband.

Hur då?

- Titta på statistiken. Folk som har stillasittande jobb lever ju längre än folk som har arbetarjobb. Om det vore så att man dör ung av att sitta skulle vi ha märkt det för länge sedan.

Men det brukar sägas att man löper högre risk för till exempel tjocktarmscancer om man sitter ned hela dagarna?

- Nej, det tror jag inte. Det finns inga välgrundade statistiska samband om att du skulle leva längre om du har ett ståbord. Man räknar på allt möjligt, men det är svårt att leda i bevis.

Sitter du när du jobbar?

- Ja, Gud, ja. Jag skulle aldrig kunna skriva en artikel stående. Jag måste sitta.

Så det här, som jag och andra förhåller oss till, att stå halva arbetstiden, fyra timmar sittande och fyra timmar stående – är det helt onödigt?

- Gud, så hemskt. Du kan väl inte tänka klart när du står? Jag hatar att stå.