Debatt

God vilja räcker inte för att skapa god arbetsmiljö

Ann Olrin, ansvarig utgivare. Foto: Sann Percivall

LEDARE. En gång skulle jag och några bekanta starta ett företag. Vi var en brokig skara som gått ihop för att vi var och en hade specialkunskaper inom olika områden kring det som vi skulle jobba med. Vi var alla engagerade och trodde på affärsidén, men ingen av oss var specialist på att starta företag.

Publicerad

På första mötet tog en av initiativtagarna, vars bror var framgångsrik företagare, till orda: ”Jag pratade med brorsan, han sa att vi måste ha stadgar innan vi drar igång.” Hon fortsatte: ”Men jag tycker det räcker med en stadg... att alla måste vara snälla.”

Förslaget lät helt rimligt för oss andra. Eftersom vi ändå var helt säkra på att vi alla var snälla så bestämde vi att stadgan inte behövde fästas på papper. Vi gick vidare till det som verkade roligt, vad vi skulle göra och hur vi skulle sprida kännedomen om vår produkt.

Av olika skäl gick hela projektet om intet. Inte för att någon inte var elak, utan för att alla fastnade i andra saker som tog vår tid och kraft.

Jag undrar än i dag hur det hade varit. Tänk om vi hade kunnat skapa en blomstrande medarbetarägd startup, där inga problem med arbetsmiljön fanns eftersom alla var snälla?

Dessvärre hade vi nog förr eller senare drabbats av verkligheten. Det räcker inte med god vilja. Arbetsmiljöarbete måste ske systematiskt, bygga på kunskap och inte minst följa lagar och avtal. Att göra rätt är ett arbete som kostar på. Det vet de flesta arbetsgivare. Ändå är det överraskande ofta som arbetsmiljöarbetet inte fungerar i praktiken.

Nystartade Myndigheten för arbetsmiljökunskap i Gävle, Mynak, är bara ett exempel. I juni i år gjordes en 6:6a-anmälan, där det larmades om brister i arbetsbelastning och arbetstider. Efter det kom ytterligare kritik och flera anställda sa upp sig. Nyligen meddelade Sveriges Företagshälsor att man inte har förtroende för myndighetens förmåga att utföra sitt uppdrag, och strax efter det åkte arbetsmarknadsminister Ylva Johansson dit för att prata med generaldirektören.

Läs mer om krisen på Mynak och vad skyddsombud och andra som jobbar där gör för att komma vidare.

7...

... personer dog i olyckor inom el- och energi­branschen under förra året och antalet sjukskrivningar på grund av olyckor har fyrdubblats på 15 år. Nu har facken Seko och Elektriker­förbundet, SEF, startat ett el­upprop där man ställer krav på förändring. Källa: Sekotidningen.