Fokusera på rätt medicin i sommar

2016-06-13 13:48 Lennart Kriisa  
Chefredaktör Lennart Kriisa.

LEDARE. Låt oss börja med de goda nyheterna. Antalet sjukdagar minskade under det första kvartalet i år. Visserligen är minskningen så liten att den är försumbar, blott 0,09 dagar. Men ändå, kanske är något positivt på gång, kanske börjar debatten om den psykosociala arbetsmiljön få genomslag.

Den övriga statistiken är tyvärr dyster. Arbetssjukdomarna ökade för sjätte året i rad. Sedan 2011 har arbetssjukdomar på grund av sociala och organisatoriska orsaker ökat med 83 procent bland kvinnor och med 60 procent bland män.

Det är ju bedrövligt. En del säger att det beror på samhället i stort och på individerna själva; vi ställer till det för oss, klarar inte att organisera privatlivet och så får arbetsgivaren ta smällen. Kanske det, men hur många arbetsgivare kan visa att de verkligen jobbar med den psykosociala arbetsmiljön? Att de uppmärksammar varningssignaler för att förhindra sjukskrivningar?

Till en början handlade problemet bara om kvinnor inom vård, skola och omsorg. Att arbeta med människor är mer mentalt krävande än att arbeta med maskiner. När verksamheten slimmas är risken för sjukskrivningar mycket högre.

Men männen är inte längre skyddade. I det här numret har vi besökt pappers­bruket i Kvarnsveden. Där råder skiftgång. Nattarbetarna fick tidigare längre perioder med ledighet för att ställa tillbaka dygnsrytmen. Men företagets marginaler blev tajtare och schemat lades om. De anställda var tvungna att återhämta sig på kortare tid. Stressreaktioner blev följden och skyddsombudet kräver nu psykosociala undersökningar.

Förr hade kanske männen på pappersbruket bitit ihop, men så ser inte samhället längre ut. Även män går in i väggen.

Ungefär 100 000 svenskar är i dag sjukskrivna för psykiska problem, över en halv miljon knaprar antidepressiva mediciner. Så kan vi ju inte ha det i en välfärdsstat.

För den som känner av stressreaktioner finns bara en medicin – återhämtning. Fokusera på den i sommar.

Visste du att...

… brevbärare är det vanligaste yrket bland kvinnor som drabbas av arbetsolyckor med sjukskrivning. För män är det byggnadsarbetare.

Lennart Kriisa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö