Debatt

En trasig fjäder för mycket

Karin Nilsson, redaktör för Arbetarskydd. Foto: Sanna Percivall

LEDARE. Tre dagar innan operatören på livsmedelsfabriken i Borås klämdes ihjäl på sitt jobb hade en fjäder till ett manövervred på en lyft gått sönder. Det gjorde att vredets återfjädrande funktion till stoppläget inte fungerade.

Publicerad

Det fanns ingen på teknikavdelningen som kunde byta fjädern just då. De var båda sjuka. Inte heller fanns det någon hos tillverkaren av den så kallade hackmaskinen som kunde laga maskinen den veckan. Så står det i domen från Borås tingsrätt. Sedan hände det som inte fick hända. Den 17 februari 2017, när operatören jobbade på som vanligt, kom den så kallade skänkvagnslyften i rörelse och stoppet fungerade inte. Operatören klämdes mellan lyften och hackmaskinen – så illa att han dog.

Åklagaren stämde bolaget och ansåg att den trasiga fjädern bidragit till olyckan. Tingsrätten håller med. Men det var inte bara den trasiga fjädern som var en del av den oaktsamhet som ansvariga på bolaget visat och som gjorde att bolaget dömdes att betala 1,5 miljoner kronor i företagsbot för arbets­miljö­brott genom vållande till annans död. Det handlar om bristande säkerhetsrutiner, bristande kunskap om maskinen och vad som kunde bli farligt, och avsaknad av skydd mot arbete på farlig plats.

Bolaget anser inte att det har gjort något fel och domen kan ännu över­klagas.

Det är förstås lätt att vara efterklok. Såklart skulle maskinen inte ha använts mer när fjädern gick sönder – det säger sig självt i eftertankens kranka blekhet. Det är just därför som föreskrifter och regelverk finns för att hjälpa till. Att tänka efter före är just vad arbetsmiljöarbetet handlar om – att bedöma risker, förebygga och se till att man aldrig behöver vara efterklok.

Bolaget hade tyvärr redan erfarenhet från en annan dödsolycka på en annan fabrik, två år tidigare. Bolaget har också uppgett att det sedan dess satsat mångmiljonbelopp för att förbättra säkerheten och att man bestämde att göra riskbedömningar vid samtliga fabriker. Men de hann inte till fabriken i Borås.

I det nya numret av Arbetarskydd, som kommer ut den 1 november, skriver vi flera olika artiklar om hot och våld i arbetslivet. Vi har bland annat träffat en Ica-handlare som har försökt att tänka efter före. När han tog över affären på den beryktade ”Plattan” i centrala Stockholm började han med att bjuda in dem som återkommande stod för stöld och bråk på ett snack. Personalen skrattade åt honom.

20 miljoner...

... kronor kostar det för Malmö universitet att bygga om lokalerna som blev inflyttningsklara i augusti 2015. Arbetsmiljön har inte varit bra och nu ska de aktivitets­baserade kontoren bort. Den här gången har medarbetarna fått tycka till, skriver Ingenjören.