Miljonbot efter maskinoperatörens död

2019-10-17 15:15  

Livsmedelsföretaget Atria Sverige AB döms i Borås tingsrätt till att betala en företagsbot på 1,5 miljoner kronor efter en dödsolycka. Företaget ska också betala 120 000 kronor i skadestånd till den omkomne mannens familj.

Mannen var maskinoperatör och omkom när en lyftarm klämde honom mot en hackmaskin. Olyckan som inträffade den 17 februari 2017 orsakades av ett trasigt manövervred på lyftarmen.

I domskälet skriver tingsrätten:

”Det slår klart att XX med största sannolikhet inte hade avlidit om den eller de personer som inom Atria bar arbetsgivarens ansvar hade följt arbetsmiljölagens krav. Det är alltså styrkt att det föreligger ett arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död. Brottet kan inte anses som ringa."

Läs mer: En miljon i företagsbot efter operatörens död

Den 20 oktober 2015 inträffade en arbetsplatsolycka i Tranås på en annan av Atria Sverige AB:s anläggning. En kvinnlig operatör klämdes ihjäl vid en maskin. Tingsrätten i Eksjö friade i juni i år platschefen men dömde företaget att betala en miljon kronor i företagsbot. Domen överklagades i juli till Göra hovrätt.

Domen i Borås tingsrättkan överklagas senast den 7 november 2019. Åklagare är Jörgen Lindberg, vice chefsåklagare, vid åklagarmyndigheten vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Göteborg.

Tiina Demargne

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö