Debatt

Ekonomin och arbetsmiljön går hand i hand här

Karin Nilsson, ansvarig utgivare.

LEDARE. När kassapersonalen drabbades av förkylningssymtom fick chefen och biträdande chefen hoppa in och ta betalt. De upptäckte flera brister. Bland annat satt displayen för långt bort. Det här framkom under Arbetsmiljöverkets inspektioner med fokus på belastningsskador nu i oktober. Det är jättebra att risker upptäcks och åtgärdas.

Publicerad

Men det är ändå något sorgligt med den här berättelsen. Varför hade inte chefen med arbetsmiljöansvar sett det här tidigare? Varför hade inte den som satt i kassan tänkt på displayen och de andra bristerna - och om den ordinarie kassapersonen gjort det varför hade hen inte sagt något? Förklaringar kan vara: Inget jag lagt märke till. Inte mitt ansvar. Sådant kan man ju inte säga... Var personalen i kassan inte tillräckligt ”psykologiskt trygg”? Begreppet psykologisk trygghet har myntats av den amerikanska professorn Amy C Edmondson. Hon upptäckte att det fanns ett samband mellan känslan av psykosocialt trygg arbetsmiljö och modet att våga berätta om misstag, fel och brister. Det handlar också om att våga föreslå förbättringar. Mer trygghet ger fler förslag, ökad kreativitet och ökad produktivitet, men också säkrare arbetsplatser och bättre arbetsmiljö. Ekonomin och arbetsmiljön går hand i hand här. Läs vår special om psykologisk trygghet, av våra reportrar Elsa Frizell och Kamilla Kvarntorp, med start på sidan 16.

Hur trygg en byggnadsarbetare kände sig första dagen på jobbet i mars 2017 i Gävle, och hur det påverkade varför han inte använde skyddsutrustning och i stället föll sex meter, det vet vi inte. Men frågan om hur man känner sig första dagen på jobbet och vad man vågar be om är intressant och ”allmänmänsklig”, som åklagare Stig Andersson uttrycker det. Läs på sidan 30 hur hovrätten resonerade.

Det lackar mot jul och ett nytt år. Förhoppningsvis ett bättre... På Arbetarskydd tänker vi också passa på att försöka bli bättre på det vi erbjuder. Många, men långt ifrån alla, jobbar hemma och klimatet tjänar på mindre pappersanvändning. Vi satsar därför mer på webben framöver.

Vi tackar stort för era svar på hur vi ska bli bättre. Om någon inte hann svara tas idéer och synpunkter tacksamt emot på karin.nilsson@arbetarskydd.se

Vi på redaktionen önskar er alla en så god fortsättning som möjligt på detta märkliga år..