Efter sommarledigheten känns allting möjligt

2019-08-09 00:00 Ann Olrin  
Ann Olrin, ansvarig utgivare. Foto: Sann Percivall

LEDARE.Hösten är min bästa jobbtid. Det är nu jag hunnit vila upp mig, njutit av sol och äventyr och samtidigt fått smälta allt som hände under våren. Allt det där som hände så fort att jag inte riktigt hann reflektera.

Det är på hösten som alla nya tag ska tas, alla planer styras upp och den tid på arbetsåret då nästan allt känns möjligt. Varje år när jag kommer tillbaka efter sommarledigheterna är jag säker på att den här hösten ska bli bättre, effektivare och kreativare än någonsin.

Jo, jag fattar ju att det kanske inte blir så, på precis alla områden, men jag vill tillåta mig att njuta av den här känslan så länge jag bara kan. Och jag hoppas att alla, inte minst politiker och makthavare, kan känna det­samma. För det behövs många nya tag på flera områden inom arbetsmiljön.

Första halvåret 2019 präglades av en lång rad dödsolyckor i arbetslivet. Ibland kändes det tröstlöst att varje vecka rapportera om människor som förlorat livet på den arbetsplats som borde vara omgärdad av regler och rutiner, där ingen enda borde riskera att skadas.

Nu ska Arbetsmiljöverket på regeringens uppdrag utreda dödsolyckorna. Varje enskild olycka ska analyseras och fokus ska ligga på de branscher som är särskilt hårt drabbade, till exempel jord- och skogsbruk, gruvdrift, avfalls- och avloppshantering.

”Jag kallar det inte en haverikommission, men det är ett svar på de önske­mål om en sådan som framkommit”, sa arbetsmarknadsminister Ylva Johans­son när hon presenterade satsningen som vi skriver om i det här numret av Arbetarskydd.

Vi har också träffat Sveriges enda professor i metoder för företagshälsa, Irene Jensen. Att läsa om henne ger både hopp och inspiration.

Hennes forskning handlar bland annat om hur arbetsgivare kan förbättra sitt arbetsmiljöarbete. Hon leder en enhet med flera forskargrupper på Karolinska Institutets Scheelelaboratorium i Solna som vill hitta lösningar på de stora utmaningarna inom arbetsförmåga och hälsa.

”Om arbetsgivare får stöd kan de också genomföra ett bra hälsoarbete”, säger Irene Jensen, som ständigt letar efter fler metoder att stärka det förebyggande arbetet på arbetsplatserna.

Ann Olrin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen