Det går att bygga ett bättre liv i tankarna

2018-09-07 00:00 Christina Öst  
Christina Öst, chefredaktör och ansvarig utgivare. Foto: Jörgen Appelgren

LEDARE. En gång hamnade jag på ett seminarium där föreläsaren kastade ut den här frågan: ”Kan vi styra våra egna tankar?” Jag var den enda som spontant svarade ja. Alla andra i publiken ansåg att tankarna flyger dit de vill och att vi inte kan göra något åt det. En märklig upplevelse, det är väl därför jag fortfarande minns det två decennier senare.

Numera skulle väl ingen ifrågasätta hur till exempel kbt, kognitiv beteendeterapi, kan hjälpa den som är uppfylld av stress, inre ångest eller har kört fast rent allmänt i tillvaron. I dag vet vi att det är fullt möjligt att må bättre genom att tänka annorlunda.

Att börja knåda om automatiska tankar förändrar livet. Omotiverad rädsla ger samma farliga stress som motiverad. Kroppen går i försvarsberedskap och till slut skadas hälsan.

En psykolog sa en gång till mig att tankar är inte en objektiv sanning. Men tankar som tänks igen och igen befästs. Vi lurar oss själva att se faror där inga finns, eftersom våra inre normer tolkar om verkligheten vi ser. Psykologen tipsade om en tankeövning för att komma vidare när livet tar emot och får oss att agera på sätt som gör oss olyckliga. Övningen är skenbart enkel, men har en djupt lugnande effekt när stressen gör sig påmind. Den är extra användbar nu när hösten dragit i gång på allvar och tillvaron fylls av måsten och aktiviteter.

Gör så här när det blir för mycket: Blunda. Se den automatiska tanken komma flygande, tänk dig den som ett vitt moln på den blå himlen. Notera hur den närmar sig, hur den försöker fånga din uppmärksamhet. Om den försöker ta över så notera bara att ”nu kommer den här tanken igen” och låt vinden blåsa bort. Fokusera på det blå i himlen, andas lugna djupa andetag. Med tiden bleknar orostanken bort. Negativa tankar är inte mer sanna än positiva, men vi är programmerade att framför allt reagera på hot.

Därför finns det poänger med att påminna sig om allt som fungerar. När vi ser det goda i tillvaron och gillar varandra är det mesta hanterbart. Det vet hr-chefen på Kry som vi träffat i det här numret.

Snart finns facit...

… strax vet vi hur landet ska styras de kommande fyra åren.

Christina Öst

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö