Debatt: ”Medlemmarna hänvisas till godtycke”

2019-10-04 00:00  
Debattören Elisabeth Adriansson Sandberg, arbetsterapeut och företagare. Genom uppdrag inom hälsa, vård och omsorg har hon kommit i kontakt med grisnäringen. Foto: Julia Adriansson

REPLIK. Kommunal blundar inte för grisböndernas arbetsmiljö. Det svarade förbundet efter kritik och påpekade att arbetsmiljön ytterst är arbetsgivarens ansvar. Nu svarar Elisabeth Adriansson Sandberg, företagare och arbetsterapeut, på repliken.

I debattartikeln ”Kommunal blundar inte för grisbönder” skriver Anja Westberg, förbundsombudsman Kommunal, att det yttersta ansvaret för arbetsmiljön ligger hos arbetsgivaren, men att Kommunal ofta påtalar fördelarna med tvättrobot och att de är tydliga med att man inte bör högtryckstvätta flera timmar i sträck.

Hon poängterar vikten av att man använder erforderlig skyddsutrustning och beskriver att Kommunals skydds­ombud jobbar tydligt och fokuserat för att förbättra arbetsmiljön.

Nu undrar jag: När och var kan jag ta del av exempel på hur ni inom Kommunal arbetar tydligt med att högtryckstvätt inte ska ske flera timmar i sträck? Och exakt hur lång tid är ”flera timmar”? Enligt Kommunals beskrivning av skyddsombudens roll har skyddsom­buden med stöd i lagen rätt att kräva att arbetsgivaren åtgärdar arbetsmiljö­problemen. Jag undrar: När har Kommunal med stöd av lagen krävt detta?

Jag vill ta del av när Kommunals skyddsombud, med lagens rätt, säkerställt att deras medlemmar fått ta del av tekniska åtgärder först. Detta då det är väl känt inom grisproduktionen att den personliga skyddsutrustningen inte fungerar i fuktig miljö, men väl i den torra när man sköter djuren, då den naturligtvis ska användas.

I den fuktiga miljön som uppstår vid högtryckstvättning och då personliga hjälpmedel inte fungerar, borde väl de tekniska lösningar som står till buds vara en självklarhet.

Jag välkomnar såklart det arbete som påbörjats för att underlätta för alla att skapa förutsättningar för ett hållbart arbetsliv. Det är beundransvärt att 20 procent av grisproducenterna i Sverige tagit sitt ansvar för sina medarbetares arbetsmiljö och använder tekniska lösningar vid stalltvätt.

Anser Kommunal att det är rimligt att förvänta sig att resterande del av producenterna kommer att göra detsamma för sina anställda? Tvättrobot har ju funnits på marknaden i mer än 20 år.

Debattören:

Elisabeth Adriansson Sandberg, arbetsterapeut och företagare. Genom uppdrag inom hälsa, vård och omsorg har hon kommit i kontakt med grisnäringen.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen