Debatt

De slitiga jobben ska försvinna, eller?

Christina Öst, chefredaktör och ansvarig utgivare. Foto: Jörgen Appelgren

LEDARE. Att robotar tar över arbetslivet är något som fascinerat människan ända sedan industrialismen förändrade arbetets förutsättningar i grunden.

Publicerad

När jag gick i skolan fick vi lära oss att vävarna blev så upprörda över den mekaniska vävstolen att de kastade sina träskor in i den för att de inte skulle kunna ta ifrån dem jobbet. Nu sägs det att det är en myt att det var så det gick till. Hur det än är med den saken så är ordet sabotage ändå misstänkt likt den sabot (träsko) som skulle ha slängts in i maskinerna.

Ny teknik har i alla tider tagit över jobb, samtidigt har nya jobb skapats. Men troligen blir det inte så i framtiden. Forskare har börjat tala om vilken sorts samhälle det blir när dagens timmar inte fylls av arbete. Vilket liv ska vi leva då? Vad ska vi leva av? Medborgarlön har förts fram som ett förslag. I Finland testas ett sådant system just nu. Under två år får 2 000 arbetslösa personer en skattefri basinkomst på motsvarande 5 300 kronor. Den får de slumpvis utvalda personerna behålla även om de får ett jobb under perioden. Nu har ett år gått av försöksperioden och tanken är att försöket ska utökas med fler grupper.

Men vad händer med oss om jobbet inte längre blir en del av det som identifierar vem vi är?

Det finns fördelar, självklart. När tunga jobb som sliter ut kroppen för­svinner är det en vinst för folkhälsan. Att vi blir mer och mer stillasittande när maskinerna avlastar oss är däremot en förlust för individen. Med mindre rörelse försämras hälsan – kroppen är konstruerad för att vara i arbete.

På Karolinska transporterar numera robotar smutstvätten. Ett tungt och slitsamt arbete har försvunnit. Det är väl bra? Eller minskar det chansen att skapa vettiga instegsjobb?

Just nu omsluts vi av vintermörkret. När vi tar oss tid för en promenad i kylan mår kroppen bra och själen får ro. Kanske är det sådant som våra framtida generationer kommer att ägna sig åt. Att känna, leva och uppleva.

Det går framåt...

När jämställdhet blir ett av affärsmålen syns framgångarna tydligt. Det vet byggbolaget C & M Project.