Debatt

Därför har kvinnor sämre villkor än män

Christina Öst, chefredaktör och ansvarig utgivare. Foto: Jörgen Appelgren

LEDARE. Sveriges arbetsmarknad är den tredje mest segregerade i hela världen. Särskilt gäller det inom låginkomstyrkena. De där som också kallas för kvinnoyrken. De finns inom vård, skola och omsorg.

Publicerad

Mansyrkena är inom teknikområdet. Mäns arbete är bättre betalt och högre värderat. Män är så viktiga att det fortfarande 2017 är betydligt fler kvinnor än män som tar ut föräldraledighet. Därför är det kvinnor som får en kortare intjänandeperiod för pensionen och kvinnor som under barnens uppväxt arbetar deltid i större utsträckning än män.

Männen kan helt enkelt inte stanna hemma från jobbet, då faller allt samman på arbetsplatsen. Och det går ju inte. Förr påstod man att det handlade om familjeekonomin. Den imploderade om mannens lön inte kom in på kontot varje månad. Samma sak när barnen blir sjuka, då är det kvinnan som planerar om och stannar hemma.

Visst, en förändring är på gång. Något fler föräldrar delar på föräldraledig­heten i dag jämfört med för tjugo år sedan. Det är bra att utvecklingen går mot större jämställdhet. Men det går förtvivlat långsamt.

Hur är det då på arbetsplatserna? Svaret är: som man kan förvänta sig.

Män har i genomsnitt högre lön än kvinnor och fler män än kvinnor blir chefer. Trots att kvinnor ofta är högre utbildade och att de flesta högskole­studenterna numera är kvinnor. Kvinnor återfinns ofta i roller med stort ansvar och i positioner med litet beslutsutrymme. Den typen av arbetsförhållanden bygger upp inre stress, och en sådan arbetsmiljö kan göra människor sjuka.

Kvinnor är för övrigt oftare sjukskrivna än män och oftare för olika psykiatriska diagnoser. Sjuka kvinnor erbjuds dessutom billigare mediciner och sämre vård än män. Ofta bortförklaras deras symptom av läkaren medan männen undersöks och får behandling.

Allt det här är välkänt. Men vad ska vi göra åt det? Vill vi göra något åt Sveriges segregerade arbetsmarknad? Ja, jag tycker ju att vi borde vilja det.

Ju mer könsintegrerad en arbetsplats är, desto bättre mår medarbetarna. Det visar forskningen. För att förbättra hälsan och arbetsmiljön måste vi i så fall bryta ner normerna som får män och kvinnor att välja yrke efter kön och tradition och inte efter fallenhet och begåvning.

Visste du att...

… 2016 minskade löneskillnaderna mellan könen för första gången på tio år.