Debatt

Bästa hälsorådet: sov gott

Christina Öst, chefredaktör och ansvarig utgivare. Foto: Jörgen Appelgren

LEDARE. Man måste vara frisk för att kunna få hjälp när man är sjuk. Det har jag hört många gånger och även upplevt på nära håll.

Publicerad

Den som har ont, svårt att röra sig och sedan får problem med sömnen blir vanligtvis mindre välformulerad är den som är frisk och utsövd. I en värld där akademiker och hög­inkomst­tagare får bättre omvårdnad och dyrare mediciner än låginkomst­tagare finns det mycket att jobba med för att vården ska bli jämlik.

För inte är väl vissa människor födda att slita ut kroppen med enahanda arbetsuppgifter eller arbeta med ämnen som med tiden ger cancer? Vårt samhälles välfärd borde inte vila på att några dör i förtid när det kunde ha förhindrats.

Arbetsmiljöarbete är viktigt och det räddar liv. I den fysiska arbetsmiljön har vi genom årtiondena blivit ganska bra på att identifiera risker och hur de ska minimeras eller elimineras.

Mycket mer finns att göra när det gäller medvetenheten om den psykosociala arbetsmiljön. Med bra kompisar på jobbet och en inkluderande företagskultur byggs en trygghet som låter var och en vara sig själv. Trygghet bygger hälsa och trivsel. Att kunna vara sig själv blir en mirakelkur som sänker stressen.

Det gäller även när arbetsuppgifterna inte är sådana som självklart väcker arbetsglädjen. På företag med en frisk företagskultur är det få som ligger sömnlösa på nätterna och oroar sig för jobbet.

God nattsömn är viktig för hälsan, eftersom det är då kroppen får den återhämtning den behöver. ”När man sover lagar kroppen sig själv”, brukar jag säga till döttrarna på kvällarna när de inte vill gå och lägga sig. För så är det: utan återhämtning blir vi sjuka.

Den som inte kan sova hamnar i hjärndimman, får svårt att tänka och svårt att insistera på att få hjälp. Enkla saker bli jobbiga och jobbiga saker blir omöjliga att lyckas med.

Nästan hälften av befolkningen rapporterar att de har svårt att sova. Sömnbrist hotar folkhälsan – och den som har enklast att få hjälp är alltså den som är pigg nog att formulera sina behov på ett sätt som läkaren på vårdcentralen förstår.

Tänk på längre sikt

Hur du arbetar skift när du är 30 påverkar din hälsa när du blir 60+, enligt Göran Kecklund på Stress­forskningsinstitutet.