Debatt

Alla vinner på en friskare arbetsplats

Ann Olrin, ansvarig utgivare. Foto: Sann Percivall

LEDARE. Under ett år kostar sjukskrivningarna i vårt land runt 62 miljarder kronor i uteblivet arbete. Och då är inte kostnader för sjuklön, sjukpenning och vård inräknade. Det är en hisnande siffra. Särskilt om man försöker sätta sig in i konsekvenserna för var och en av alla dem som ännu en dag är för sjuka för att ta sig till jobbet.

Publicerad

Det finns många anledningar till att människor blir sjuka. Och de allra flesta sjukdomarna beror inte på jobbet. Den psykiska ohälsan ökar dramatiskt, men inte ens det kan helt skyllas på arbetsmiljön. Men alla sjukdomar vi drabbas av påverkar jobbet mer eller mindre.

Borde då inte arbetsgivare investera i sina anställda? För att få människor att hålla sig friska och trivas på jobbet, bli bra ambassadörer för sitt företag och orka hänga kvar i arbetslivet ända till pensionen? Borde inte en frisk och engagerad personal helt enkelt ge ett lönsammare företag?

En som funderade på det här var Magnus Olsson i Helsingborg som tog över familjeföretaget efter sin pappa. Företaget som arbetade i måleribranschen gick bra, men Magnus Olssons ville att det skulle bli en ännu attraktivare arbetsgivare och bestämde sig för att satsa på friskvård på jobbet för de anställda. Satsningen lyckades och företagets anställda blev friskare och nöjdare.

En annan effekt var att företagets lönsamhet ökade i och med att sjukfrånvaron blev mycket lägre.

Hr-specialisten Mårten Wästberg, som jobbade med medarbetarundersökningar på olika företag, funderade också i de här banorna. Han jämförde olika medarbetarundersökningar och upptäckte att det går bättre för företag med engagerade medarbetare. För att testa sin teori skarpt köpte Mårten Wästberg aktier i bolag där personal­engagemanget ökade.

Hur det gick med hans placeringar? Ja det får ni själva läsa om den här tidningen.