Ledare

Krönika: På livsfarligt uppdrag

Johanna Kronlid

Stressen är, som alla som jobbar med arbetsmiljö vet, en risk i sig.

Har ni sett dokumentärerna om stormningen av Kapitolium i Washington? Då i slutet av Donald Trumps evighetslånga, envisa förnekande av valresultatet 2020. I princip uppmanade han sina fans att med våld ta sig in i den amerikanska kongressen och pekade med ett tydligt finger på vicepresidenten Mike Pence.

Men det var inte hotet mot Pence (som var vidrigt nog, han gömde sig i ett garage med sin familj medan skocken skränade ”Hang Pence”) som gjorde mig gråtfärdig av filmen. Det var de maktlösa poliserna som berörde mig djupt. I en sekvens ber en av polismännen artigt en av upprorsmakarna: ”Could you, please step back Sir?”

Varpå de av vredesmod galna männen lyfter upp kravallstaket och kastar mot poliserna, som tvingas fly för sina liv. Förnedrade.

Arbetarskydd ägnar utrymme åt blåljuspersonal den här veckan. De som, med fara för skador och liv, försöker skydda allmänheten och landet mot kravaller, stenkastning, bilbränder med mera. Johan Hakelius skriver om konsekvenserna i den amerikanska kåre, United States Capitol Police, som har till uppdrag att vakta de folkvalda. Bland annat begick fyra poliser självmord - traumatiserade. Mattias Lahti Davidsson skriver om bristerna i det systematiska arbetsmiljöarbetet som gjorde polisens arbete så svårt efter Paludans koraneldar i Linköping och Örebro. Chanslösa poliser även där.

Och Nina van den Brink skriver om ambulanspersonalens utsatthet när de rycker ut till adresser, som kan vara livsfarliga, utan att sköterskorna i utryckningsbilen har en aning.

(Dokumentären Stormningen av Kapitolium, finns på SVT Play.)

Poliser har betalt (förmodligen för dåligt) för att riskera livet i jobbet. Men så många andra yrkesgrupper riskerar också att förolyckas av sitt arbete. De belönas sällan med dokumentärer eller uppmärksamhet i allmänna medier. Förra året gick 38 människor bort i jobbet enligt Arbetsmiljöverkets preliminära siffror. Åtta av dem var kvinnor, fyra av dem mördades. Sverige och Arbetsmiljöverket har sedan länge en nollvision som mål för dödsolyckor i arbetet. De senaste åren ser det ut som att vi istället fastnat på en nivå runt 40-strecket.

Det handlar om den mänskliga faktorn. Människor som förenklar rutinerna, tar bort skydd, vänjer sig vid några små risker tills de en dag blir övermäktiga. En motverkande kraft är det systematiska arbetsmiljöarbetet, när ledning och arbetstagare tillsammans ser alla tillbud och åtgärdar alla risker utan prestige.

Missa inte vår nye krönikör, författaren och systembolagsbiträder Måns Wadensjö. Han skriver om längtan från skrivbord till kassan på Systemet.