Debatt

”Kommundirektören i Hörby hoppade i galen tunna”

Georg Frick är personalvetare, arbetsrättsexpert och författare. Foto: Nina Hedlund

KRÖNIKA. Det är naturligtvis alltid viktigt att vara med i sin tid och att hålla sig någorlunda uppdaterad över vad som händer i samhället. Exempelvis införandet av allmän rösträtt, 40-timmars arbetsvecka och andra viktiga historiska milstolpar.

Publicerad

(Uppdaterad) I närtid kan jag notera två stora avgörande händelser som kan kommas ihåg med ett före och ett efter, ungefär som älgjakten för de som nu ägnar sig åt det.

Den ena händelsen är Meetoo som hösten 2017 blir en väckarklocka för många förhistoriska, unkna värderingar. Gubb-bastu skämten är inte roliga. Inte heller i bastun ska tilläggas. Den andra händelsen, som fortfarande pågår, är coronapandemin som till stor del har ändrat vårt sätt att arbeta och umgås. Det är som bekant avstånd som gäller för att minska smittspridningen.

Tidigare i höstas framkom det i massmedia att Hörby kommun på sedvanligt sätt hade åkt i väg på en planeringskonferens med kommunens högsta chefer. Media rapporterade att två av kommunens toppchefer tog av sig nakna och hoppade ned i badet bland kollegerna.

Uppenbarligen har dessa chefer för det första missat Meetoo, och sunt förnuft. Och för det andra har de missat den pågående pandemin. Under en pandemi är det naturligtvis extra oklokt att åka iväg på konferens, dricka alkohol och sedan bokstavligen hoppa i galen tunna. Men säg den olycka som kommer ensam.

När kommundirektören, som var med på konferensen och som enligt egen uppgift hade gått och lagt sig tidigare på kvällen, några dagar senare konfronteras med uppgifterna viftade hon bort det inträffade med kommentaren att det var ett olämpligt uppträdande från cheferna. De aktuella cheferna hade bett om ursäkt och då är det inte mer med det. Livet går vidare.

Då hoppade, enligt min bedömning, kommundirektören i galen tunna. Jag vill naturligtvis inte peka finger men kan inte låta bli att tipsa ledningen i Hörby kommun om att det finns en del arbetsrättsliga och arbetsmiljömässiga regler. Och för säkerhets skull vill jag också berätta att det inte är några speciellt nya regler, för det fall att det är svårt att hinna med att uppdatera sig i allt nytt som händer. Exempelvis har vi en arbetsmiljölag som enkelt uttryck gör gällande att arbetsmiljön ska vara tillfredsställande. Vi har också en lag om anställningsskydd som bland annat innehåller regler om uppsägning på grund av personliga skäl. Och slutligen, i kommunal verksamhet finns även kollektivavtal som innehåller regler om disciplinär åtgärd, som skriftlig varning.

Kommundirektören har nu tillsammans med socialchefen, som är en av de två nakenbadande cheferna, tvingats lämna sina anställningar. Den andra nakenbadande chefen, alltså HR-chefen har i skrivande stund fortsatt förtroende och har till och med blivit befordrad till tf kommundirektör. Enligt ledningen har han ju bett om ursäkt…

Självklart går det inte att med endast massmediala uppgifter bedöma vad som är arbetsrättsligt rätt eller fel. Men en sak är säker, det finns tillräckligt med regler för att inte bara vifta bort dessa händelser med att cheferna har bett om ursäkt.

För då har man verkligen hoppat i galen tunna.

Missa inga nyheter - beställ Arbetarskydds kostnadsfria nyhetsbrev