Debatt

Ledamöterna tystnar när riksdagsplatsen är klar

Lennart Kriisa är chefredaktör för Arbetarskydd
Lennart Kriisa är chefredaktör för Arbetarskydd

LEDARE. Om jag säger Hillevi Engström, vad säger du då? Förmodligen arbetsmarknadsminister.  Bland resten av folket är det mest huvudskakningar.

Publicerad

Mer än hälften av svenskarna har inte en susning om vem hon är, enligt en undersökning från Aftonbladet/Sifo. Nu kanske man inte ska anklaga massorna för att vara okunniga. Hillevi Engström har ju inte direkt stuckit ut hakan i några politiska frågor, särskilt inte om arbetsmiljön.

Men låt oss fortsätta testet, här kommer fler namn: Raimo Pärssinen, Maria Plass, Katarina Brännström. Nu ringer ingen klocka, eller hur? Trion är några av ledamöterna i arbetsmarknadsutskottet. För den som inte vet är utskotten själva motorn i riksdagsarbetet; ledamöterna föreslår hur riksdagen ska besluta. I arbetsmarknadsutskottet sitter alltså 17 ledamöter med ett brinnande engagemang för arbetsmarknadsfrågorna. Eller?

Att ta reda på vad ledamöterna ägnar sig åt är inte helt enkelt. Ett besök på riksdagens sajt och man tappar andan av all information. Nog är det politikernas ansvar att sprida information om sina insatser. En blogg är enklaste metoden, några klick och alla kan läsa.

Jag surfar fram listan på ledamöterna i arbetsmarknadsutskottet. I Google­rutan slår jag in namn efter namn, följt av blogg. Och häpnar. Sju av 17 ledamöter visar sig inte ha någon blogg. Och flera av ledamöterna som drog igång en blogg, de slutade uppdatera efter att ha säkrat en plats i riksdagen. Katarina Brännström (M) till exempel, hon konstaterade i november förra året att hon inte längre kände lust att skriva om stort och smått via bloggen. Utskottets ordförande Tomas Tobé (M) tackade för alla personröster i valet på sin blogg i september förra året, sedan dess har han inte skrivit ett ord.

Andra ledamöter bloggar om helt andra ämnen än arbetsmarknadspolitiken. Maria Stenberg (M) sörjer att barnen blivit vuxna och till råga på det är hon förkyld. Annika Qarlsson (C) grunnar på vindkraften, Gustav Nilsson (M) tycker att vi ska införa screening för bråck i halspulsådern. De måste ha blivit tvångsplacerade i arbetsmarknadsutskottet. Undantaget är Ylva Johansson (S). Hon uppdaterar sin blogg flera gånger i veckan, skriver med glöd och lätt hand, och det handlar bara om arbetsmarknadspolitik. Heja Ylva!

Här kan du spana in riksdagsledamöterna