Arbetsskador

Belastningsskador inom industrin ökar

Belastningsskadorna ökar och värst är det för tvätterskorna. IF Metall tänker nu hårdsatsa för att öka antalet skyddsombud.

Publicerad

IF Metall har anlitat för SCB för att undersöka trenden för belastningsskadorna. Facit är att utvecklingen går åt helt fel håll. Hela 65 procent uppger att de fått någon form av besvär av sitt arbete, en tredjedel att de drabbats av belastningssjukdomar. Hårdast utsatta är kvinnorna.

- Sjuka jobb ger sjuka människor, säger IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe.

Kvinnor som arbetar i tvättindustrin är värst utsatta. Där svarar nästan hälften att de fått belastningssjukdomar av arbetet.

- På tvätterierna roterar många och gör olika arbetsmoment, men det hjälper oftast inte när allt arbete görs på likartat sätt med lyfta armar. Orsakerna till de ensidiga arbetena måste vi komma till rätta med, säger Anders Ferbe.

Undersökningen visar att belastningsskadorna ökar inom hela industri. I dag pensioneras kvinnor vid 59 års ålder i snitt, männen vid 62 års ålder. I grunden handlar det om industrins framtid, anser Anders Ferbe.

- En industri som bygger på utarmade arbeten kommer få både lönsamhetsproblem och rekryteringsproblem, säger han.

IF Metall avsätter nu resurser för utbildning av anställda för att utvecklas på arbetet och för att få fler skyddsombud och regionala skyddsombud.

- Skyddsombuden är arbetsplatsernas skyddsänglar, säger Anders Ferbe.