Arbetsskador

Asbest fortsatt hälsohot

Krysotil asbest. Foto: Annals of Global Health

Trots bevisade risker med asbest har användningen långt ifrån upphört. USA har ännu inget asbestförbud.

Publicerad

Användningen av mineralfibern för isolering och brandskydd började för mer än 100 år sedan. När man efter många års användning började se negativa hälsoeffekter förbjöds materialet i omkring 50 länder, däribland Sverige.

Men långt ifrån alla länder ville erkänna kopplingen mellan cancer och asbest. Stora användare i dag är USA och Indien. Asbest bryts och säljs från länder som Ryssland, Kazakhstan, Kina, Brasilien med flera, och kunderna finns oftast i utvecklingsländer som i asbest ser ett billigt och användbart material för många olika tillämpningar.

Arthur L Frank i Philadelphia och T K Joshi, New Delhi, gör i senaste numret av Annals of Global Health en sammanställning över användningen av asbest på ett globalt plan.

De konstaterar att där många länder i den industrialiserade delen av världen förbjuder eller begränsar användningen av asbest, så ökar användningen i utvecklingsländerna.

Forskarvärlden har även tidigare varit oense om huruvida de huvudsorter asbest som finns är lika farliga, eller om endera sorten är mindre farlig. De två asbesttyperna är amfiboler och serpentiner. Till amfibolerna räknas exempelvis krokidolit, amosit, tremolit och antofyllit. Till serpentinerna räknas krysotil (vit asbest) som svarar för över 90 procent av användningen i industrin.

Frank och Joshi konstaterar att mineralindustrin fortfarande använder sig av lobbykampanjer för att tona ner riskerna med att använda asbest.