Övriga Nyheter

Asbest fortsätter döda

Trots att asbest totalförbjöds för över trettio år sedan minskar inte cancerfallen. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Publicerad

Nästan tre gånger fler dör varje år av asbestcancer än i olyckor på jobbet, skriver tidningen.

Som underlag för granskningen har Dagens Arbete har använt Socialstyrelsens cancerregister som visar att antalet fall av dödlig lungsäcks- och bukhinnecancer inte går ner. Snarare har antalet fall ökat under de senaste åren.

År 2013 drabbades 137 personer av dess cancerformer. Den är i princip uteslutande asbestrelaterad, enligt forskarexpertisen, skriver Dagens Arbete:

– Jag hittar ingen annan förklaring än att folk fortsätter att exponeras för asbest, säger Gunnar Hillerdal, lungläkare på Karolinska sjukhuset och en av Sveriges främsta experter på asbestrelaterad cancer.

Farligast när man river

  • Asbest förbjöds 1976 och totalförbjöds 1982. Isoleringsmaterialet visade sig var boven till dödliga sjukdomar som mesoteliom.
  • Det är ett isoleringsmaterial som inte brinner och har flera andra värdefulla egenskaper. Asbest är ett samlingsnamn för naturligt förekommande mineraler. Det finns vit, brun och blå.
  • Asbest blir farligt först när man river, borrar, kapar, slipar eller bearbetar materialet. Då frigörs fibrerna.

Läs Arbetsmiljöverkets föreskrift: Asbest, AFS 2006:1