Övriga Nyheter

Krögare döms för människoexploatering

Bild från Polisens förundersökning mot den misstänkte krögaren. Foto: Polisen/TT-Bild
Bild från Polisens förundersökning mot den misstänkte krögaren. Foto: Polisen/TT-Bild

En krögare i 50-årsåldern döms till åtta månaders fängelse för människoexploatering sedan han använt slavliknande kontrakt på sin krog. Domen är unik. Ingen har tidigare fällts för brottet människoexploatering i Sverige.

Publicerad

Norrköpings tingsrätt dömer även krögaren till att betala skadestånd för kränkning och utebliven lön på över 100 000 kronor till ett ungt par från Bangladesh, som enligt domen ska ha utnyttjats av honom.

Utnyttjade i svår situation

Enligt tingsfiskalen Rebecca Haenflein, som varit domstolens ordförande i målet, har krögaren utnyttjat det unga parets svåra situation som nyanlända och bostadslösa.

"Målsägandena var nyanlända i Sverige, saknade all kännedom om svenska förhållanden och var utan bostad. De har vidare utsatts för hot av restaurangägaren", skriver hon i en kommentar.

Krögaren har nekat till brott och enligt hans försvarsadvokat har det nyanlända unga paret inte arbetat för krögaren utan bara fått hjälp med bostad.

Det unga paret – båda i 25-årsåldern – hade nyligen anlänt för att jobba och studera i Sverige. De har enligt domen jobbat för krögaren under två månader hösten 2018.

Tingsrätten finner det även bevisat att det rörde sig om långa arbetsdagar på 11–12 timmar per dag, 6–7 dagar per vecka. Ersättningen det unga paret fick har av domstolen beräknats vara värd 19 respektive 28 kronor per timme.

Detta är "uppenbart orimliga villkor", enligt Haenflein.

Den misstänkte krögaren ska när det unga paret konfronterade honom bland annat ha riktat ett vapen eller en vapenattrapp mot dem och även hotat med misshandel.

Människoexploatering

Människoexploatering infördes i brottsbalken sommaren 2018 och kan som mest ge fängelse i fyra år. Brottet har bara prövats i svensk domstol en gång tidigare, som alternativ brottsrubricering till misstänkt människohandel i ett mål i Jönköpings tingsrätt. Det åtalet ogillades tidigare i år.

Brottsrubriken människoexploatering är ett försök av lagstiftaren att komma åt situationer där människor utsätts för tvångsarbete, orimliga arbetsvillkor eller tvingas till tiggeri. Brottet förutsätter även att förövaren har exploaterat offren med hjälp av olaga tvång, vilseledande uppgifter eller utnyttjande av offrets beroendeställning, skyddslöshet eller svåra situation.

Om människoexploateringen kan sägas vara grov – det vill säga om brottet har varit särskilt hänsynslöst, bedrivits i stor omfattning eller medfört stora vinster – kan straffet som mest bli tio års fängelse.

Källor: Justitieutskottet 2017/18:JuU32, riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet