Varning för vedklippare

2013-11-29 10:11 Angelica Söderberg  

De kapar inte bara stockar och klyver dem i mindre bitar - vedklippen skär som en giljotin och ökar risken för olyckor. Nu varnar Arbetsmiljöverket för vedklippare med bristfälliga skydd.

Det är inte ovanligt med olyckor under vedhantering. Ved- och träklyvningsyrken har drabbats av 225 arbetsskador de senaste fem åren. I maj 2012 fastnade en arbetstagare med handen i en vedklipp och fick två fingertoppar kluvna.

– Det är viktigt att kontrollera att vedklippar på arbetsplatsen är säkra. Ingen ska riskera att bli lemlästad genom sitt arbete. Även privatpersoner använder de här vedmaskinerna och de har generellt bristande kunskap om riskerna. Vi ser allvarligt på det här, säger Monica Torgrip, enhetschef på Arbetsmiljöverket, i ett pressmeddelande.

Eftersom det årligen säljs omkring 11 000 vedmaskiner i Sverige och omkring 120 000 redan finns i bruk, även bland konsumenter, genomför Arbetsmiljöverket nu en större översyn av hur säkra de är.

– Det är helt öppet in mot maskinens farligaste delar. Vedklippen skär som en giljotin. Man ska inte kunna komma in till maskinens rörliga delar under drift, säger Monica Torgrip.

Angelica Söderberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö