Varannan Seko-medlem utsatt för hot eller våld i Kriminalvården

2012-02-08 13:10 Birgitta Ländin  
- Enligt arbetsmiljölagen ska arbetsgivaren vidta alla åtgärder som behövs för att se till att en gripen inte planlöst går till attack mot en väktare. Det ansvaret har inte polisen och bevakningsföretaget tagit, säger Transports regionala skyddsombud Björn Breivik. Foto: Scanpix

Mer än varannan SEKO-medlem i Kriminalvården har utsatts för hot eller våld på sitt arbete det senaste året. Det visar en ny rapport från SEKO, som har låtit Novus Opinion gör en enkätundersökning bland sina medlemmar.

Varannan av de 1 000 medlemmar som har svarat på enkäten uttrycker att jobbet har blivit farligare det senaste året, inslaget av hot och våld har ökat. Två tredjedelar anser att deras arbetssituation är sådan att de inte har tid att läsa nya säkerhetsrutiner, instruktioner och riskbedömningar, och en klar majoritet upplever att de åsidosätter säkerheten för att hinna med alla sina arbetsuppgifter. Varannan svarar att ensamarbetet har ökat det senaste året.

Två av tre svarar att det dagligen på deras arbetsplats förekommer ensamarbete som liknar den som ledde till en ung kriminalvårdares död i Flemingsberg i höstas. Ytterligare 20 procent är med om detta minst en gång i veckan.

- Dessvärre fortsätter den negativa utvecklingen inom Kriminalvården. Det här visar att alla investeringar i larm och skalskydd inte har gjort anstalter och häkten till säkrare arbetsplatser. Vi har under många år drivit ett tydligt krav gentemot Kriminalvården, och det är att ensamarbetet måste stoppas, säger SEKO:s förbundsordförande Janne Rudén i en kommentar.

Att säkerheten på andra sätt har förstärkts kan i själva verket leda till ökat våld, enligt SEKO. Om teknisk säkerhet ersätter mänsklig övervakning ökar frustrationen hos de intagna, med risk för att den sedan går ut över personalen i form av hot och våld.

Birgitta Ländin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö