Två döda när byggelement rasade

2014-11-04 10:09  
Två personer har omkommit i en arbetsplatsolycka vid Hjorthagen i Stockholm, då ett byggelement rasade. Bygget är ett nytt värmeverk åt kraftbolaget Fortum. Foto: Fanni Olin Dahl/TT-Bild

(Uppdaterad) Tre byggarbetare hamnade under det cirka 50 ton tunga byggelement som rasade. Två avled omedelbart och en person fördes allvarligt skadad till sjukhus. Arbetarna var anställda av underentreprenörer till Fortum.

Olyckan inträffade på tisdagsmorgonen på Jägmästargatan i stadsdelen Hjorthagen i Stockholm vid bygget av Fortums värmeverk.

De två omkomna männen kom från Polen och var anställda av en österrikisk underentreprenör, uppger en källa till Arbetarskydd.

Enligt TT:s reporter på plats  är olycksplatsen avspärrad och bygget står stilla. Poliser, ambulanser och brandkår är på plats, men stämningen uppges vara stilla.

– Det är lugnt här. Det är som om hela bygget har stannat upp.

– Vi har inlett en förundersökning om arbetsmiljöbrott, säger Albin Näverberg, informatör på polisens länskommunikationscentral, till TT.

Alla 500 anställda på byggarbetsplatsen kommer nu att skickas hem, skriver Aftonbladet.

– Det är nästan 800 anställda som vi tar hand om och ger krishantering. Sen kommer de att skickas hem en efter en, säger Alexandra Hempel-Svenonius, presschef Fortum värme, till tidningen.

I början av september skadades en person på samma byggarbetsplats sedan han ramlat ned från en byggställning.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson säger på tisdagen till Aftonbladet att hon vill ha en nollvision mot dödsolyckor på arbetsplatser. Regeringen har i budgeten, enligt ministern, anslagit 100 miljoner kronor mer varje år för insatser som inspektioner av arbetsmiljöer.

Kriisas blogg:  Fler dödsolyckor än vad som rapporteras

Tiina Demargne

Anna de Lima Fagerlind

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö