Tre avlidna i våldsdåd på skola

2015-10-22 12:56  
Den maskerade mannen tog sig in på Kronans skolan i Trollhättan på torsdagsförmiddagen och gav sig på en lärare och flera elever. På skolan går drygt 400 elever i årskurserna F-9. Foto: TT-Bild

(Uppdaterad) En lärare, en elev och den misstänkte gärningsmannen har avlidit i samband med ett våldsdåd i en skola Trollhättan på torsdagsförmiddagen, rapporterar flera medier. En maskerad man i 20-års åldern tog sig in på Kronans skola och gav sig på läraren och flera av eleverna.

Mannen skadade enligt uppgifter till TT en 11-åring och en 15-åring allvarligt under attacken. De fick stickskador och har opererats under dagen. Enligt polisen hade mannen med sig flera knivliknande föremål när han utförde våldsdådet.

Ytterligare en lärare och gärningsmannen, som sköts i bröstet av polisen, fördes till sjukhuset. Gärningsmannen avled senare på eftermiddagen.

"Det är en av de värsta händelserna i svensk historia", säger polisen Thomas Fuxborg till TT. 

Skolverket säger till nyhetsbyrån att våldsdådet är en "ytterst ovanlig händelse".

Motivet är ännu inte känt.

Skolan har i maj i år fått kritik från Skolinspektionen när det gällt trygghet och studiero. I myndighetens granskning av Kronan uppgav lärare att skolmiljön kändes otrygg eftersom huset innehåller bibliotek, kafé och andra lokaler som är öppna för allmänheten. För att komma till matsalen och andra salar måste eleverna gå förbi kaféet. Runt skolgården finns inget staket, här passerar och vistas obehöriga vuxna, skriver Göteborgs-Tidningen.

– Vi hade personal från Skolinspektionen på plats på skolan för att följa upp beslutet senast i går, säger Peter Ekborg, avdelningschef på Skolinspektionens Göteborgssektion till tidningen.

Tiina Demargne

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö