Tillfällig anställning dåligt för hälsan

2013-09-24 13:44 Elisabeth Vene  
Anna-Karin Waenerlund

Det är inte bra för hälsan att vara tillfälligt anställd. Psykiska besvär är mycket vanligare än bland tillsvidareanställda. Det visar en doktorsavhandling i folkhälsovetenskap.

Tillfälligt anställda skattar sitt allmänna hälsotillstånd sämre än vad de tillsvidareanställda gör. Resultaten i avhandlingen är tydliga. Dessutom är en högre andel av de tillfälligt anställda drabbade av psykiska besvär, eftersom de ständigt oroar sig för framtiden och ekonomin. Både kvinnor och män vittnar om dessa psykiska besvär i Anna-Karin Waenerlunds avhandling.

Hon baserar sina resultat på enkätdata från en undersökningsgrupp på 1 000 personer, som har följts sedan 1981. Dessutom har en mindre grupp studiedeltagare intervjuats.

Det finns fler problem än oron för framtiden för den som är tillfälligt anställd. Exempelvis är det svårt att våga föra fram kritik, för då kanske man inte får förlängt. Det är också en anledning att sova dåligt, liksom upplevelsen av vara orättvist behandlad.

- Samtidigt som många av de tillfälliga anställda arbetar hårt och många timmar så har de ändå inte tryggheten av att veta vad det kommer att stå i lönebeskedet nästa månad, säger Anna-Karin Waenerlund i ett pressmeddelade.

Tillfälliga anställningar är inte bara ett ungdomsproblem. Personerna i Anna-Karin Waenerlunds avhandling är i 40-årsåldern. En del av dem har jobbat uppemot tio år hos samma arbetsgivare, utan att få tillsvidareanställning. Hon kallar dem långtidstillfälliga.

- Det visar att det finns strukturella problem med hur tillfälliga anställningskontrakt utnyttjas av arbetsgivare, säger Anna-Karin Waenerlund.

Hon anser att samhället bör utgå från ett folkhälsoperspektiv när det gäller frågan om under vilka omständigheter tillfälliga anställningar ska få existera.

Anna-Karin Waenerlund ska försvara sin doktorsavhandling den 4 oktober vid Umeå universitet. Hon har en magisterexamen i folkhälsovetenskap från Mälardalens högskola.

 

Avhandlingen ”Tillfälliga anställningar och ohälsa” 

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen