Arbetsskador

Terese Cristiansson om att vilseleda

Frilansande korrespondent som bevakade inbördeskriget i Syrien och Isis utbredning i Irak 2014.

Publicerad

”Fejkinformation på hotellrummet är en klassiker. Att lägga fram kartor om syd, när jag i själva verket åker till norr.”

Om första gången man rapporterar från ett land: ”Då har man inget kontaktnät, och det gäller att ’greppa’ landet. Hur hanterar man kulturen? Ska man le eller inte le i det här landet? Hur gör man för att inte reta upp folk? Att bli gripen och förhörd handlar ofta om att man har provocerat. Det kan man göra medvetet, men det kan också handla om okunskap.”

Om försäkringar: ”Uppdragsgivarens försäkring täcker för mig. Därför är det bra som frilans att ha en uppdragsgivare. Men försäkringar är lätta att skaffa också som frilansreporter. Reportrar utan gränser har en bra försäkring.”

Om att bära skyddsväst: ”Västen kan ställa till det lika mycket som den skyddar. En redaktör vill såklart att man ska ha väst, de tror att det är tryggt. Självklart bär jag väst i områden med risk för raketbeskjutning. Annars undviker jag västen. Med väst tror människor att man är en militant person, en ’contractor’ eller spion. Och en militant person är en måltavla, det är oftast inte en journalist.”

Terese Cristiansson

Arbete: Frilansande utrikeskorrespondent med uppdrag för Expressen, TV4, Dagens Industri, Fokus, Sveriges Radio, norska Dagens Näringsliv, och engelska The Times.

Ålder: 40 år.

Civilstånd: Singel.

Har bland annat bevakat: Kriget i Irak 2006, rebell­grupperna i Somalia 2012, terrorattacken i Kenya 2013, mordet på journalisten Nils Horner i Afghanistan 2013, inbördeskriget i Syrien 2014, Isis utbredning i Irak 2014.

Farligaste situationen som jag har befunnit mig i: När jag och fotografen Jonte Wentzel för ett år sedan utsattes för ett aggressivt väpnat rån och kidnappningsförsök i Nigeria.

Bästa lärdomen från en säkerhetskurs: De medicinska råden. Första hjälpen i krisområden. Konkreta tips som att man kan rena en petflaska med vatten genom att lägga ut det i solen mitt på dagen i en timme, och att öppna sår kan fyllas med socker – det hindrar baciller från att angripa.