Arbetsskador

Teknikhotet som oroar vårdpersonalen

Mobilkameror är ett problem för vården. Patienter tar bilder på personalen och lägger ut på internet. Rättspsykiatrin i Sala kontaktade Arbetsmiljöverket. <br/>- De filmar inte bara personalen utan lägger ut sina medpatienter också, berättar inspektören Lena Boman.

Publicerad

För några år sedan fick personalen på rättspsykiatrin i Växjö nog och omhändertog patienternas mobiltelefoner. Det blev en rättsprocess. Socialstyrelsen opponerade sig. Att ta patienternas telefoner var en inskränkning i rätten att kommunicera med omvärlden. Länsrätten höll med Socialstyrelsen, men när landstinget i Växjö överklagade till den högsta förvaltningsdomstolen upphävdes domen. Detta tolkades av rättspsykiatrins ledning som ett okej för mobilförbudet. Nu är det rättspsykiatriska kliniken i Sala som slår larm till Arbetsmiljöverket.

- Personligen tycker jag att det är bra. Personalen ska inte behöva känna sig hotade på jobbet, inte medpatienterna heller. Det finns ju vanliga telefoner som de kan ringa ifrån, säger Lena Boman på Arbetsmiljöverket.

Det var till henne personalen i Sala ringde.

- Jag vet inte hur de kommer att lösa det här. Jag åkte bara dit och pratade med sjukhusledningen och skyddsombuden och överlämnade domen från Växjö, berättar hon.

Enligt tidningen Vårdfokus var det inte bara hotet om att bli fotograferad som inverkade på arbetsmiljö och vård. Patienterna i slutenvården använde sina mobiltelefoner för att göra narkotikaaffärer.

- Under vistelsen här förstärktes deras kriminella mönster och deras narkotikamissbruk blev mer etablerat. Vi förlorade möjligheten till det viktigaste vi har som vårdare inom rättspsykiatrin – att skapa relationer till patienterna. När det var som värst satt personalen på expeditionen och var rädda, berättar David Wirdelöf för Vårdfokus.

Björn Mileson Fors, chefsöverläkare i Sala, säger till tidningen att det är ett högaktuellt problem som diskuteras för fullt. Rättsläget är oklart eftersom Socialstyrelsen är negativ till att personalen omhändertar patienternas telefoner, påpekar han i Vårdfokus. Hur problemet ska lösas i Sala återstår att se. Och hur det ser ut i resten av landet vet inte Lena Boman.

- Jag har inte pratat med Arbetsmiljöverket centralt. Det är mycket möjligt att problemet har varit på tapeten på fler sjukhus, säger hon.