Svensk journalist mördad i Afghanistan

2014-03-11 10:34 Angelica Söderberg  
Nils Horner Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Sveriges Radios Asienkorrespondent Nils Horner har mördats på öppen gata i Afghanistan. Han var på plats för att bevaka det kommande presidentvalet i landet.

På tisdagsmorgonen befann sig 51-årige Nils Horner i centrala Kabul tillsammans med sin förare och tolk. Ett ögonvittne berättar för nyhetsbyrån Reuters att två män närmade sig bakifrån, en av dem drog upp ett vapen och sköt den svenska journalisten i bakhuvudet från nära håll. Han avled på platsen.

Enligt hans arbetsgivare Sveriges Radio befann sig Nils Horner i Afghanistan för att bevaka presidentvalet som ska hållas nästa månad.

– Det är en av de värsta dagarna i Sveriges Radios historia, säger Sveriges Radios vd Cilla Benkö via sr.se.

– Nils var en av våra absolut bästa och mest erfarna korrespondenter och det som har hänt honom i dag är fruktansvärt. Vi gör nu vårt bästa för att sätta oss in i alla detaljer om vad som hänt.

Två misstänkta för mordet ska ha gripits.

? Det är med stor bestörtning vi mottagit nyheten om att den svenske journalisten Nils Horner skjutits till döds i Afghanistan. Våra tankar går till hans familj och anhöriga, säger Jonas Nordling, ordförande för Journalistförbundet.

Angelica Söderberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Arbetsmiljö