Stressen ökar i kriminalvården

2009-10-29 15:14 Ann Norrby  

Allt färre ska ta hand om allt fler. Så ser det ut inom kriminalvården enligt fackförbundet Seko. <br></br>– Medlemmarna gnäller inte, de är uppgivna, säger Marcus Carlström på Seko.

Fackförbundet har låtit Novus Opinion ställa frågor om arbetsmiljön till 2 000 av medlemmarna som arbetar inom kriminalvården. Svaren visar att en majoritet tycker att stressen har ökat det senaste året och lika många uppger att det förekommer våld eller hot om våld på deras arbetsplatser.

– Seko har beslutat att prioritera arbetsmiljöfrågorna. Kriminalvården är en av branscherna som sticker ut med sina tuffa arbetsförhållanden, säger Erik Sandbergpå förbundets kommunikationsenhet.

I dag är nära 21 000 intagna i svenska fängelser, det är det högsta antalet under de senaste 15 åren. Nu aviseras dessutom nedläggningar och ombyggnader läggs på is. Det är en utveckling som oroar Seko.

– Det blir allt färre som arbetar bland de intagna, kriminalvårdens kärnverksamhet. Värst är det på häktena, säger Marcus Carlströmsom arbetar på häktet i Göteborg.

Han hoppas att svaren i arbetsmiljöundersökningen ska göra att justitieminister Beatrice Ask ger bättre kriminalvården bättre förutsättningar, först och främst genom mer pengar.

– En annan lösning kan vara att man släpper de intagna i halvtid i stället för efter två tredjedelar. Om man gör det därför att man anser att det är bra för alla parter, tycker jag att det är helt ok. Men om man gör det av ekonomiska skäl, är det alarmerande, säger Marcus Carlström.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö