Stressade tjänstemän ska inspekteras

2013-03-19 09:45 Elisabeth Vene  

Sönderstressade av jobbet. Nu ska Arbetsmiljöverket inspektera tjänstemännens arbetsmiljö. Södra Sverige är först ut.

Arbetsmiljöriskerna ökar i takt med att tjänstesektorn växer. 1 500 arbetsolyckor och 400 arbetssjukdomar vid tjänsteföretag anmäldes till verket 2007-2012. Vart sjätte fall av arbetssjukdom gäller hög arbetsbelastning och stress.

- Vi kommer att titta närmare på den delen av tjänstesektorn som stadigt växer, inte minst it-sektorn, och undersöka om nya företag klarar av att driva ett tillräckligt bra arbetsmiljöarbete, säger Mats Ryderheim, tillsynsdirektör på Arbetsmiljöverkets Malmödistrikt, i ett pressmeddelande.

Arbetsmiljöverket planerar 270 besök på företag som arbetar med telekommunikation, dataprogrammering, information, finansiella tjänster och kapitalförvaltning i distrikten Malmö, Göteborg och Växjö. I Malmö-Lund och Göteborgsområdet har den största tillväxten av it-branschen skett. Sammanlagt 190 000 personer berörs av insatsen.

Inspektörerna kommer att titta särskilt på stress och hög arbetsbelastning, men också på risker för hot och våld. Tanken är att få i gång ett systematiskt arbetsmiljöarbete. Det är en utmaning, eftersom det ofta saknas såväl skyddsombud som fackligt aktiva medarbetare och kollektivavtal i nya, snabbväxande företag.

- Slutmålet för vår tillsynsaktivitet är förstås en god och säker arbetsmiljö för de anställda. Det tjänar både de anställda och företaget som helhet på, säger Mats Ryderheim.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen