Stöttande chef viktigt för utbränd

2011-10-18 11:47 Elinor Torp  
Foto: Colourbox

Att hålla inne stress ökar risken för fortsatt sjukskrivning. ”Högt i tak” är en annan viktig faktor för att långtidssjukskrivna ska kunna jobba igen. Det visar en ny studie vid Umeå universitet.

Dold coping kallas det när man inte visar vad man känner i stressfyllda situationer. Det ökar risken för fortsatt sjukskrivning, visar Sofia Norlund i sin avhandling. Men allt ligger inte på individen. Att inte ha kontroll över sin arbetssituation är en viktig förklaring till varför många har svårt att komma tillbaka.

När personer med utmattningssyndrom börjar jobba igen behövs det stöd från andra. Framför allt är det viktigt att chefen stöttar. ”Lågt i tak” på arbetsplatsen kan göra att den långtidssjukskrivna trillar ut igen. Höga krav i kombination med låg kontroll leder till ökad utmattning. Och en ökad risk för arbetslöshet.

– Om arbetsklimatet inte är tillåtande finns det en risk att vi håller våra känslor och tankar för oss själva, vilket varken gynnar arbetsmiljön eller vår hälsa. När de sjukskrivna ska tillbaka till arbetet kan ett dåligt psykosocialt arbetsklimat både försvåra arbetsrehabiliteringen och förlänga sjukskrivningen. Det är viktigt att alla aktörer tar sitt ansvar och att den sjukskrivne får stöd i att uttrycka sina behov på ett tydligt sätt, säger Sofia Norlund.

Den 21 oktober, på fredag, disputerar hon med avhandlingen. Sofia Norlund är doktorand på institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet.

Elinor Torp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö