Stora Enso kunde ha hindrat dödsolycka

2011-01-17 10:21 Ann Norrby  

Mekanikern klämdes till döds när han letade efter felet på kedjetransportören. Om han hade vetat om hur farlig maskinen var, hade olyckan inte behövt hända.

För två år sedan fick en mekaniker i uppdrag att hitta felet på en kedjetransportör vid Ala Sågverk i Ljusne. Transportören hade fastnat i sitt översta läge. När mekanikern lossade låset på kedjedrevet till transportörens släde, lossade den en ton tunga transportören. Mekanikerns huvud klämdes fast mellan stålkonstruktionerna. Han avled av skadorna.

Arbetsmiljöåklagare Christer B Jarlås åtalade företaget och yrkade 1, 5 miljoner kronor i företagsbot. Åklagaren ansåg att personal vid företaget orsakat dödsfallet.

Hudiksvalls tingsrätt anser att olyckan med stor sannolikhet inte hade hänt om det hade funnits en skylt vid maskinen som beskrev att maskinen skulle säkras mekaniskt om den befann sig i sitt övre läge. Att det inte fanns en sådan skylt berodde i sin tur på att företaget inte bedömt riskerna med maskinen. Domstolen anser att det var oaktsamt.

Eftersom arbetsmiljöbrottet inte inneburit en fara vid ordinarie arbete med transportören och då det inte varit fråga om systematisk brottslighet, bestäms företagsboten till 750 000 kronor.

En nämndeman anser inte att det fanns ett samband mellan olyckan och att det saknades anvisningar vid maskinen. Hon anser därför inte att Stora Enso ska behöva betala företagsbot.

Föll i fredags

Domen kan överklagas senast den 4 februari.

Dom i mål B 344-10 den 14 januari 2011, Hudiksvalls tingsrätt.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö