Stopp för olika bedömning av arbetsförmåga

2013-01-14 10:23 Angelica Söderberg  

En långtidssjukskriven ska inte längre kunna bedömas som för sjuk för att arbeta men för frisk för sjukpenning. Myndigheterna ska börja använda en gemensam metod för bedömning av arbetsförmåga.

Långvarigt sjuka ska inte längre riskera att falla mellan stolarna och stå helt utan ersättning. Ett tvåårigt regeringsuppdrag har lett fram till ett gemensamt bedömningsverktyg för Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Aktivitetsförmågeutredningen (AFU) beräknas tas i bruk redan i år av berörda myndigheter.

– Den försäkrade ska själv få göra en självskattning av sin arbetsförmåga. Sedan har vi också samma referensmaterial, vi och Arbetsförmedlingen, så att det inte blir någon lucka mellan våra myndigheter, säger Försäkringskassans generaldirektör Dan Eliasson till Sveriges Radio Ekot.

Den nya bedömningsmetodiken ska gälla personer som varit sjukskrivna i 180 dagar. Modellen bygger enligt rapporten både på en enkät som den enskilde får fylla i, samt ett kunskapsmaterial till berörda myndigheter om vilken typ av arbetsförmåga som krävs för olika yrkeskategorier. 

I rapporten slår Försäkringskassan fast att en förutsättning för att den nya bedömningsmodellen ska fungera är att deras egna anställda och medicinska bedömare får en kontinuerlig kompetensutveckling.

Angelica Söderberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen