Arbetsskador

Sorgen lever kvar längre än nyheten

Lennart Kriisa är chefredaktör för Arbetarskydd

LEDARE. En stor olycka ger stora rubriker. Media berättar vad som hänt, pratar med ansvariga och skadade, frågorna hopar sig. Polisen förklarar att en åklagare är inkopplad, nu ska ansvaret utredas. Sedan blir det tyst.

Publicerad

Förundersökningssekretess råder, utredningen är hemlig fram till åtalet. Och nu tar det tid; månader, kanske år. Att utreda arbetsplatsolyckor är extra komplicerat. Arbetsmiljöverket gör sin egen utredning, likaså polisen, sedan slås dessa ihop till ett möjligt åtal.

Då har media glömt olyckan för länge sen, nya händelser skapar nya rubriker. Helt naturligt, men den här gången väljer Arbetarskydd att göra annorlunda. Vi biter oss fast vid Kalkugnsolyckan i Luleå. Ett halvår har passerat, men i omkomne Johans hemby lever de anhöriga vidare, med bottenlös sorg och växande vrede. Och Gustaf, som överlevde med svåra skador, vill också veta vem som kan hållas ansvarig.

Vår reporter Elinor Torp har grävt vidare efter förklaringar. En är att Johan och Gustaf var unga, utan erfarenhet. Den delen stämmer överens med statistiken. Arbetsmiljöverket slog nyligen fast att unga oftare skadas på arbetsplatserna. Det låter lite skumt. Hur kan ungdomar skada sig oftare när de inte får några jobb? Det är ju vad som trummas ut av politikerna.

Men när politiker talar gäller det att vara vaksam, ungdomsarbetslösheten är ett politiskt slagträ. Den kan mätas på olika sätt, beroende på vilket budskap som ska prånglas ut.

Säkerligen har det blivit knepigare för ungdomar att få jobb, men sysselsättningen bland unga har trots allt ökat med 11 procent sedan 2009. Ungdomar är populära på arbetsmarknaden, särskilt bland underentreprenörer. De är pigga och vågar ta risker, ibland ser de inte ens farorna.

Statistiken över olyckor försvinner snabbt i bruset, politikerna kan tävla vidare om flest metoder för att få ungdomar i jobb. Sänkt moms, lägre arbetsgivaravgifter och kanske riva upp turordningsreglerna. Centern och Folkpartiet förespråkar den metoden. De gamla blockerar vägen för de unga. Men gör vi oss av med de äldre, då sparkar vi också ut erfarenheten.

De vanligaste olyckorna bland unga killar är hammare och knivar som slinter, förlorad kontroll över fordon och maskiner. Lite ”trial and error” helt enkelt, i stället för att låta de äldre lära ut.

En strategi för hur kunskaper ska föras över känns allt viktigare.