Snabbare straff för arbetsmiljöbrott

2014-03-26 09:13 Angelica Söderberg  

Ju farligare, desto högre avgift vid brott. Arbetsmiljöverket har beslutat om hur systemet med sanktionsavgifter ska se ut.

Som Arbetarskydd tidigare rapporterat kommer sanktionsavgiftens storlek att bygga på vilken risknivå överträdelsen har, liksom hur stort företaget som gjort sig skyldig till brott är. Som mest kan en arbetsgivare åläggas att betala en miljon i sanktionsavgift. Storleken beräknas utifrån hur många anställda ett företag har.

- Sanktionssystemet syftar till att öka motivationen för att arbeta förebyggande med arbetsmiljöfrågorna. Om någon skadas eller dör i arbetet är det fortfarande domstolsprocess och straff som gäller, säger Bernt Nilsson, tillförordnad generaldirektör för Arbetsmiljöverket, i ett pressmeddelande.

I det nya sanktionssystemet är ett 40-tal bestämmelser förenade med sanktionsavgift. När den nya lagen träder i kraft 1 juli 2014, tas i princip alla straff bort från Arbetsmiljöverkets föreskrifter. Några undantag finns gällande till exempel föreskriften om minderårigas arbetsmiljö. Det finns även undantag på byggområdet där två bestämmelser om fallskydd träder i kraft först 1 januar 2015.

Angelica Söderberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen