Skolor kritiseras för hot och våld

2012-01-13 08:05 Lena Gunnars  

Åtta skolor och fem förskolor i Malmö får hård kritik av Arbetsmiljöverket. De måste nu komma tillrätta med flera brister, som fuktskador, för hög arbetsbelastning och olika former av trakasserier.

I ett föreläggande riktar Arbetsmiljöverket ovanligt hård kritik mot skolorna och förskolorna som alla ligger i stadsdelen Fosie i Malmö. De tretton enheterna avkrävs vid ett vite på en miljon kronor att genomlysa verksamheterna. Arbetsmiljöverket har hittat brister i hur arbetsmiljöarbetet bedrivs och konstaterar att det förekommer förolämpningar, sexuella trakasserier och nedsvärtning i sociala medier. I till exempel Högaholmsskolan utsätts elever och lärare nästan dagligen för hot och kränkningar från elever i de högre klasserna. Fysiskt våld förekommer. Vid ett tillfälle ledde en situation till rättegång. Också på Lindängsskolan förekommer hot och våld från elever mot lärare. Där upplever lärarna enligt Arbetsmiljöverket en uppgivenhet eftersom dessa situationer uppkommer dagligen.

Arbetsmiljöverket konstaterar att det även förekommer ensamarbete vid flera förskolor. Ibland har personal varit ensam vid öppnande och stängande av förskolorna och med barn som kommit tidigt på morgonen. Förskolorna måste därför upprätta rutiner och instruktioner för ensamarbete på de aktuella förskolorna.

Malmö kommun har fram till den 15 oktober på sig att rätta till bristerna.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen