Arbetsskador

Skadad – sex timmar före smällen

Här dog en av den varma och frätande ångan. Foto: Tor Johnsson
Patrik Riikula. Foto: Tor Johnsson
Nordkalk tillverkar kalkstensbaserade produkter till industri, lantbruk och miljövård. Företaget är ledande i Nordeuropa. År 2011 uppgick omsättningen till 369,2 miljoner euro. Antalet anställda är cirka 1 200. Nordkalk bedriver verksamhet på över 30 orter i nio länder med gruvor och brott i fem länder. Foto: Tor Johnsson

Redan 17.30 fick Mehmet Arpaci frätande kalk i ansiktet. Men arbetet vid kalkugnen fortsatte som om ingenting hade hänt.

Publicerad

I Nordkalks verksamhetspolicy står att arbetsmiljön ska vara god och trygg för alla. Varje olycksfall är onödigt och går att förhindra, skriver företaget på sin hemsida. Vad hände då den 1 november när sju personer från tre olika entreprenörer skadades på en och samma gång?

– Det här var inte en del av vårt normala underhåll på kalkugnen. Vi skulle bara hjälpa till att skära upp hålet. Någon riskbedömning hade inte gjorts, säger Patrick Riikkula, arbetsledare på Empower.

Enligt Patrick Riikkula ringde Nordkalks driftledare Thure Johansson efter brandbilen medan Sune Mukka, en inhyrd konsult, jagade på: ”Grabbar, det här gör vi på 48 timmar!” ska han ha sagt och ritat på ugnen hur stort hålet skulle vara.

Mehmet Arpaci åkte till sjukhus efter olyckan. Arbetet med att få bort kalkklumparna fortsatte.

– Varför? Jag fattar inte. Jobbet borde ha avslutats direkt, säger Mehmet Arpaci som är timanställd hos entreprenören Empower.

När telefonen ringde hade han jobbat på SSAB hela dagen.

– Vi skar ett hål i ugnen. Sen skulle jag stå och peta på kalkklumpen med ett kopparrör med tryckvatten, men röret fastnade. Till slut lyckades jag få loss det. Då rasade lite kalk ner i vattnet.

Mehmet Arpaci fick en puff i ansiktet och kastade sig nerför trappan.

– Det sved och sved och gick inte över.

Han tar fram mobilen ur jackfickan och visar bilder på hur ansiktet såg ut efter olyckan. Han är brännskadad på ögonlocken och ner på kinden. På handleden har han ett svart ärr. Skadorna i ansiktet har läkt.

– Jag hade tur. Den där puffen blev min räddning, säger Mehmet Arpaci.

Dagen därpå fick han reda på vad som hade hänt.

– Jag kunde inte sova på tre veckor. Tankarna malde. Det kunde ha hänt mig, det kunde ha hänt mig… Arvid har berättat hur Gustaf ser ut. Och Johan är död.

– Vi kunde ha dött allihop.

När Arbetsmiljöverket frågade honom om orsaken till olyckan svarade han:

– Stress. Och Sune Mukka. Han gav order till allt och alla. När vi höll på att skära upp hålet knackade han mig på axeln och sa ’hörru, här engagerar vi oss på jobbet!’ Det fanns bara en gasbrännare, men jag skulle ändå stå intill hålet.

Så du upplevde Sune Mukka som mer än en konsult?

– Han var arbetsledare. Han hetsade på.

Vad hade du för skyddskläder?

– En jacka. En tröja. Arbetsbyxor. Handskar.

Gjordes det någon riskbedömning?

– Nej.

Och när du fick kalk i ansiktet?

– Då satt Sune Mukka och Nordkalk i kontrollrummet. De kollade inte ens på mig. De bara satt där.

Sune Mukka förnekar bestämt att han tog över kommandot.

– Jag var på Nordkalk som en expert på eldfast tegel. Jag har inget ansvar för ugnen. Jag var inte arbetsledare, säger han.

I telefonkatalogen kallar han sig Mukka Utvecklingskonsult. Han var på Nordkalk dagen före olyckan. Då stängdes ugnen av, berättar han. Det innebär att den bara svalnat ett dygn innan underhållsarbetet drog i gång.

Så här gick det enligt Sune Mukka till när brandbilen beställdes:

– Platschefen Dan Geidemark ringde till högst ansvarig på Nordkalk, Göran Sandström. Det fanns flera förslag, men Nordkalk kom fram till den här vattenhistorien.

Göran Sandström har i efterhand sagt att han inte hört talas om någon brandbil. Den 8 december säger han till TT: ”Den uppgiften känner jag inte till, så det kan jag varken bekräfta eller dementera.”

När Arbetarskydd besöker kalkugnen tre månader efter olyckan sitter platschefen tyst bakom skrivbordet. Driftledaren är precis hemkommen från Teneriffa. De vill inte kommentera olyckan. Däremot plockar de fram munskydd, stora glasögon och hjälmar.

– Ni ska få se olycksplatsen, säger Dan Geidemark.

Hålet är igensvetsat. Kalkugnen i gång. I kontrollrummet sitter ett gäng unga killar, allihop från olika entreprenörer.