Sex av tio arbetsgivare struntar i tillbud

2013-10-25 08:13 Angelica Söderberg  

Över hälften av 2 200 inspekterade arbetsplatser tar inte tidiga signaler på risker för sina anställda på allvar. Det visar Arbetsmiljöverkets rikstäckande inspektionsinsats.

En handske som fastnar i svarven. Personal som stressar och gör misstag när ingen vikarie rings in för en sjuk kollega. Det kan vara exempel på tillbud som i sig är signaler på att det finns risk för att allvarligare olyckor sker. Sex av tio företag som inspekterats under den senaste månadens breda inspektionsinsats brister i detta.

– Det här betyder att de flesta arbetsplatser behöver jobba betydligt hårdare med tidiga signaler för att undvika arbetsskador i form av sjukdomar och olyckor, säger Jennie Karlsson, nationell samordningsansvarig för insatsen på Arbetsmiljöverket, i ett pressmeddelande.

Flest inspektioner, 1 270, gjordes inom tillverkning och bygg. 245 besök gjordes inom sektorn fastighetsskötsel, 150 inom parti- och detaljhandel samt resterande inspektioner i en rad andra branscher. Arbetsplatser med mellan 2 och 9 anställda dominerade.

Sämst på att se risker var arbetsplatserna inom bygg, där 64 procent fick krav på förbättringar, samt inom tillverkning där 63 procent måste bättra sig i fråga om riskbedömningar.

– På arbetsplatserna ska man se tillbuden som något bra. Drar man lärdom av dem behöver vare sig verksamhet, individ eller samhälle betala de höga kostnader som arbetsrelaterad ohälsa skapar, säger Jennie Karlsson.

Angelica Söderberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Arbetsmiljö