Arbetsskador

Selen kan bli en dödsfälla

Säkerhetsselen är ofta nödvändig vid arbete på hög höjd. Men den kan också orsaka dödsfall. En person som blir hängande i selen kan dö inom några minuter.

Publicerad

<p>Enligt Arbetsmiljöverkets regler måste fallskydd finnas när någon utför arbete på två meters höjd eller mer. Om det inte går att sätta upp ett räcke som skydd, ska en säkerhetssele och livlina användas. </p> <p>Men även säkerhetsselen kan vara farlig. Om en person blir hängande orörlig i selen får venerna i benen problem att transportera tillbaka blodet till hjärtat. Hjärnan och hjärtat får för lite syre och personen kan svimma. På kort tid, efter bara tio minuter, riskerar en människa att dö.</p> <p>Flera dödsfall världen över tros ha inträffat på detta sätt. Fenomenet kallas för "suspension trauma" på engelska och översätts ibland till hängtrauma.</p> <p>På grund av riskerna för hängtrauma får man enligt Arbetsmiljöverket inte arbeta ensam med säkerhetssele. Men arbetsmiljöinspektör Lars Ekström tycker att kunskapen om hängtrauma är dålig i bygg- och takskottarbranschen.</p> <p>- Ofta vet man inte vad man ska göra om kompisen trillar ner. Det är tragiskt om kompisen sitter där och dör långsamt bara för att man inte har tänkt på hur man ska hjälpa varandra, säger han.</p> <p>Bergsklättraren Gudmund Söderin, som driver företaget Jämtlands klättercenter som utför byggarbeten på hög höjd, anser att byggbranschen använder fel sorts säkerhetssele. Han menar att fästpunkten måste sitta framtill på kroppen, så som den gör på klättersportens selar, i stället för på ryggen.</p> <p>- Om man kopplar upp sig fram på selen kan man lättare komma åt repet och klättra upp igen. Kroppen vrids åt rätt håll, och man kanske kan få tag i någonting och dra sig upp. Och det är mycket enklare att avlasta selen, säger han.</p> <p>Selarna som används på Jämtlands klättercenter har fästpunkten på magen. Argumentet att fästpunkten framtill skulle störa arbetet ger Gudmund Söderin inte mycket för. </p> <p>- Det är en stor missuppfattning. Jag har skottat tak jag också. Man kopplar in i sidan precis som man alltid gör men man har repet på sidan. Det är inte i vägen på något sätt, säger han.</p> <p>I en studie som Health & Safety Executive i Storbritannien gjorde 2002 listas för- och nackdelar med de olika fästpunkterna. Fördelar med att ha den i ryggen är bland annat att man minskar risken av whiplash-skada och att en medvetslös person inte riskerar att svälja sin tunga. </p> <p>Gudmund Söderin tycker också att säkerhetsselarna testas för dåligt, både vad gäller klättring och industriell användning.</p> <p>- Man testar bara för att de ska klara hållfastheten, så att inget går sönder, men man testar inte hur man hänger eller hur själva människan blir belastad, säger han.</p> <p>Till säkerhetsselar som ska användas vid arbete i industrin erbjuds ofta slingor som extrautrustning. Slingorna kan kopplas fast efter ett fall så att arbetaren får en ögla att stå i. På så sätt avlastas trycket mot benen. Slingorna är dock inte till hjälp om personen har skadats i fallet och slagits medvetslös.</p>

Studier om hängtrauma

The Health & Safety Executive, HSE, i Storbritannien gjorde 2002 en litteraturgenomgång av hängtrauma. 2009 korrigerades råden i en ny rapport av HSE. Där förtydligades att normal första hjälpen i horisontalläge ska ges till en person som har drabbats av hängtrauma.

The National Institute for Occupational Safety and Health i USA gjorde 2008 tester för att ta fram underlag för en säkerhetssele som kan motverka eller fördröja hängtrauma. I studien anges att arbetare som bär helkroppssele riskerar hängtrauma om de inte räddas inom 5 till 30 minuter efter ett fall.