S: Inför nollvision för dödsolyckor

2013-12-02 09:27 Angelica Söderberg  
Ylva Johansson Foto: Henrik Montgomery / Scanpix

Mer pengar till Arbetsmiljöverket, fokus på fasta jobb och skyldighet för arbetsgivare att rapportera alla olyckor. Socialdemokraterna har presenterat ett tiopunktsprogram för bättre arbetsmiljö.

- Utvecklingen går åt fel håll. Arbetsplatsolyckorna ökar för tredje året i rad och varje vecka går det så illa att en människa dör på sin arbetsplats. Sjukskrivningarna ökar i snabb takt och trots att 65 000 personer har utförsäkrats är sjuktalen tillbaka på samma nivåer som när regeringen skärpte reglerna 2008, skriver Ylva Johansson (S), arbetsmarknadspolitisk talesperson i ett debattinlägg på Aftonbladet.se.

Socialdemokraterna lanserar med detta också kravet på en nollvision när det gäller dödsolyckor på jobbet. Under tisdagen väntar en extrainsatt debatt i riksdagen om arbetsmiljön. Partiet presenterar samtidigt ett program om tio punkter för ökat fokus på ett hållbart arbetsliv.

 

Socialdemokraternas tiopunktsprogram för bättre arbetsmiljö:

  • Öka anslagen till Arbetsmiljöverket så att fler inspektioner kan utföras. Regelverket ska prioritera nya arbetsmiljöproblem inom det moderna arbetslivet.
  • Precis som i trafiken behövs en nollvision för dödsolyckor. Ingen ska möta döden på jobbet i dagens Sverige.
  • Satsa stort på forskning om arbetsliv/arbetsmiljö och samla denna forskning i ett nationellt centrum.
  • Inventera förekomsten avhot och våld i arbetslivet och utveckla sätt att hindra mobbning och trakasserier.
  • Inför ett beställaransvar för att säkerställa god arbetsmiljö hos entreprenadföretagen.
  • Kartlägg och hitta strategier för att minska förekomsten av det obetalda övertidsarbetet.
  • För att öka allas delaktighet och inflytande i arbetet ska tillsvidareanställningar vara den huvudsakliga anställningsformen och rullande visstidsanställningar ska inte kunna staplas på varandra utan gräns. Heltidsarbete ska vara norm på hela arbetsmarknaden.
  • Stärk de regionala skyddsombuden genom statligt stöd till avancerad utbildning och ett vidgat uppdrag.
  • Inför en skyldighet för arbetsgivare att rapportera in alla tillbud och arbetsplatsolyckor.
  • Skapa en kvalitetssäkrad företagshälsovård som finns nära arbetsplatserna och där parterna har ett gemensamt inflytande och som alla arbetstagare på sikt har tillgång till.

Angelica Söderberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Arbetsmiljö