Rekordlåg ersättning för fackets rättsfall

2019-01-22 11:41 Tiina Demargne  
LO-TCO Rättsskydd AB som är fackets juridiska byrå ägs av LO till 90 procent och av TCO till procent. Foto: Jörgen Appelgren

Facket fick rekordlåg ersättning från de rättsfall som LO-TCO Rättsskydd drivit förra året, skriver Arbetet. Tidningen hänvisar till att summan på 139 miljoner kronor var den lägsta på tio år.

Dan Holke, chefsjurist på LO-tCO Rättsskydd menar att det beror på att antalet ärenden som gäller livränta blivit färre.

”De stora beloppen blir just vid livräntor. Där kan det handla om miljonbelopp i ersättning i ett enda fall och antalet godkända arbetsskador har sjunkit dramatiskt de senaste åren”, säger han till Arbetet.

Antalet livräntor som Försäkringskassan har beviljat har minskat med 80 procent på tio år, skriver tidningen. Fallen som prövats har också blivit färre till antalet.

En orsak kan vara att den rutinmässiga prövningen för om arbetsförmågan är varaktigt nedsatt inte längre görs efter att sjukförsäkringen gjordes om 2007, skriver Arbetet.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö