Register över vägkontroller <br></br>kan kränka integriteten

2008-09-18 15:44 Mattias Davidsson  

Vägverket skapar ett register över hur transportföretagen lever upp till vilotider och andra säkerhetsregler. Men registret kan bli onödigt integritetskränkande, enligt Datainspektionen.

Det är det så kallade Kontrolldirektivet (Europaparlamentets och rådets direktiv 2006/22/EG) som ligger bakom Vägverkets arbete med det nationella registret. Syftet är att kunna bedöma hur väl olika företag inom transportnäringen lever upp till reglerna om kör- och vilotider.

Frågan är viktig. Det sker många allvarliga olyckor där tung yrkestrafik är inblandad. Företag som är noga med säkerheten har svårt att hävda sig i den illojala konkurrens som är möjlig inom det öppna Europa.

Men Vägverket går för långt enligt Datainspektionen. Vägverket vill inte bara samla uppgifter från lastbilarnas färdskrivare. Man vill också registrera resultaten av nykterhetskontroller, bältesanvändning och hur fort chaufförerna kör.

På sikt ska registret kunna utvidgas till att också omfatta uppgifter om betalningsanmärkningar, skattebrott och hur företagen behandlar sin personal, skriver tidningen Riksdag & Departement. Vägverkets förslag ”innebär en mer långtgående och omfattande kontroll än vad kontrolldirektivet föreskriver”, anser Datainspektionen i sitt yttrande.

Mattias Davidsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Arbetsmiljö