Praktikantolyckor göms undan

2011-01-10 11:32 Lena Gunnars  

Praktikanter från Arbetsförmedlingen skickas till livsfarliga jobb. Enligt tidningen Dagens Arbete har praktikanter blivit av med fingrar och fått armar och ben brutna eller krossade. Fem personer har under de senaste fem åren fått sätta livet till.

Men olyckorna finns inte i den offentliga statistiken över arbetsskador, utan ligger dolda hos Arbetsmiljöverket. Arbetsskadestatistiken görs bara för dem som har jobb.

När Dagens Arbete specialbeställde statistik över olyckor som drabbat  personer i arbetsmarknadspolitiska åtgärder från Arbetsmiljöverkets statistikavdelning hittades 1 882 stycken. Olyckorna har inträffat de senaste fem åren. Mer än hälften ledde till sjukskrivningar som varade längre än två veckor.

Praktikanterna har exempelvis fått fingrarna avslitna eller krossat eller brutit ben och armar. Fem personer dog också under sina praktikantuppdrag. Tidningen konstaterar även att många av de allvarliga olyckorna som granskats aldrig utreds, varken av polisen eller Arbetsmiljöverket. Detta eftersom de inte anmäls. Det finns heller ingen samordning mellan Arbetsförmedlingen och Arbetsmiljöverket när det gäller uppföljning av praktikanternas farliga jobb.

– Vi har ingen samordning med Arbetsmiljöverket. Det är en orimlig begäran att vilja veta om de här människorna är värre utsatta än andra på arbetsmarknaden, säger Lena Igelström på Arbetsförmedlingens statistikavdelning till DA.

Arbetsförmedlingen ska ha samrått med facket på arbetsplatsen innan praktikanten skickas dit. Men det fungerar långt ifrån alltid, enligt de fackliga företrädare som tidningen varit i kontakt med.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Arbetsmiljö