Arbetsskador

Praktikantens fall kostar tv-bolaget 500 000 kronor

Olyckan inträffade den 20 april 2018, under inspelningen av Biggest Loser VIP 2, på Ekolsunds slott i Enköpings kommun. Foto: Zejo / Wikimedia Commons

Under inspelningen av Biggest Loser VIP föll praktikanten fyra meter ner i slottets stengolv. Nu tvingas tv-bolaget Meter Television betala en halv miljon kronor i företagsbot.

Publicerad

Meter Televison AB har godkänt att betala 500 000 kronor i företagsbot efter en olycka i samband med inspelningen av Biggest Loser VIP 2 vid Ekolsunds Slott i Enköpings kommun. Olyckan skedde den 20 april 2018 när en praktikant satt och arbetade i en trappa. När praktikanten reste sig och var på väg att lämna trappan föll hon över en kant och fyra meter ned på ett stengolv. Hon fick blödning i mjälte och lungor som följd.

Företrädare för bolaget har av oaktsamhet åsidosatt vad som krävs av dem enligt arbetsmiljölagstiftningen. Oaktsamheten har bestått i att riskbedömning av aktuellt arbetsmoment har saknats eller varit ofullständig. Hade åtgärder vidtagits hade olyckan med stor sannolikhet inte hänt, påpekar åklagaren vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.