Polisen: Hatbrott bakom skolattacken

2015-10-23 11:11 Tiina Demargne  
Vuxna och barn samlas utanför Kronans skola i Trollhättan för att hedra offren. Foto: TT-Bild

Dagen efter våldsdådet är Kronans skola i Trollhättan stängd. <br/> - Vi är övertygade om att gärningsmannen drevs av rasistiska motiv, säger Peter Adlersson, polisens presstalesman i region Väst, till SvD.

Människor kommer till skolans område för att hedra offren och tända ljus.

En elev, en elevassistent och den misstänkte gärningsmannen avled under gårdagen av skadorna de fick i samband med attacken. Ytterligare en elev och en lärare, som uppges vara skyddsombud på skolan, vårdas på sjukhuset för sina skador.

- Vem som helst kan i dag gå in på skolor, så har vi det normalt inte på arbetsplatser, kommenterade Bo Jansson, ordförandeför Lärarnas riksförbund, det inträffade i SVT Debatt i går.

Han efterlyser nu en diskussion kring säkerheten på skolorna i landet.

– De fynd som vi har gjort i gärningsmannens lägenhet talar ganska tydligt för att det är ett hatbrottsmotiv, det är också hur gärningsmannen är klädd, hur han agerar och rör sig på brottsplatsen och slutligen är det på det sätt som urvalet av offren sker här inne på skolan, säger polisens kommenderingschef Niclas Hallgren, till TT.

Polisens agerande i fallet ska nu utredas.

– Så är det alltid när en polis avlossar sitt vapen i tjänsten, säger Stefan Gustavsson, presstalesman för polisen i Västra Götaland, enligt TT.

De båda poliserna mötte gärningsmannen i en trappa, med vapnen - en längre och en kortare kniv - i högsta hugg. Enligt uppgift ska två skott ha avlossats varav ett träffade mannen i magen.

De båda poliserna har tagits ur tjänst.

 

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö